Open menu

valentijnsoepkleinDeze hartverwarmende soep is hier thuis een blijvertje geworden, de inspiratiebron hiervoor was een halve overgebleven flespompoen op de fruitschaal, en een zak overgebleven pastinaken. De crostini met camembert en blauwe druiven doen het er goed bij. Deze soep is onderdeel van het valentijnsmenu, maar wanneer je wat meer crostini's maakt, kun je hem ook als lunchgerecht serveren.

Voor vier personen

Voor de soep:

4 el olijfolie
1 witte ui
2  tenen knoflook
2 tl kurkuma 
500 g pastinaak
500 g flespompoen (butternut)
9 dl groentebouillon
2 el crème fraiche
2 el limoensap

Voor de topping:

125 g gemengde paddenstoelen 
1 el olijfolie
1 teen knoflook
zout en peper
4 el olijfolie
8 grote blaadjes salie
2 el slagroom

Voor de crostini:

4 sneetjes stokbrood
4 dikke plakken camembert (of geitenkaas)
12 kleine blauwe druifjes zonder pit
takje tijm

  • De soep kun je een dag vantevoren klaarmaken. Snipper de ui, en pers de knoflook. Schil de pastinaak en snijd deze in plakken die je daarna nog een keer doorsnijdt. Schil de flespompoen, ontdoe van zaad en snijd deze in blokjes. Fruit de ui en knoflook samen met de kurkuma zachtjes in de olie en voeg er na vijf minuten de pastinaak en pompoenstukken bij. Zet daarbij het vuur wat hoger en laat enkele minuten al roerend op hoog vuur bakken. Doe er de bouillon bij en laat twintig minuten zachtjes koken. Doe er het limoensap en de crème fraîche bij en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Zet het vuur uit. Warm weer op wanneer het tijd is om de soep op te dienen. Wanneer je de soep een dag van tevoren maakt, laat de soep dan afkoelen en zet ze daarna in de koelkast.
  • De topping en de crostini maak je vlak voor het opdienen van de soep Scheur of snijd de paddestoelen in plakken, bak ze twee minuten met een uitgeperst teentje knoflook in de olijfolie. Breng op smaak met wat peper en zout. Zet het vuur uit. Warm weer op wanneer het tijd is om de soep op te dienen.
  • Gefrituurde salie: verhit de oljfolie in een klein anti-aanbak-koekenpannetje. Leg er de blaadjes salie in en laat die in de olie frituren. Haal ze er na ongeveer vijf seconden met een keukenpincet uit en laat uitlekken op een vel keukenpapier. 
  • Maak nu de crostini: snijd de druiven door. Beleg de sneetjes stokbrood met de camembert, de halve druifjes en wat tijm. Zet de sneetjes in een voorverwarmde oven van 200 graden tot de camembert mooi gesmolten is en de randen van het brood iets bruin gekleurd. Dit duurt zo’n tien minuten. Intussen warm je de soep weer op, en de paddestoelen voor de topping.
  • Giet kort voor opdienen kokend water in vier kleine soepkommetjes om ze voor te verwarmen. Schep de soep in de kommetjes, nadat je eerst het water eruit gegoten hebt, natuurlijk. Verdeel er de paddestoelen over, leg op ieder kommetje twee gefrituurde salieblaadjes. Druppel er met een theelepeltje wat room langs. Dien de soep op met ernaast de crostini.

valentijnsoep


Hedwigs valentijnsmenu!

Meer feestelijke soep!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama