Open menu

valentijnamusekleinValentijnsdag.was oorspronkelijk vooral een feest waarbij er (anoniem) kaarten naar geliefden werden gestuurd.  De oudste nog bestaande Valentijnskaart dateert rond het jaar 1400 en is te bezichtigen in het British Museum in London. Over het ontstaan van Valentijnsdag doen vele verhalen de ronde. Wat er nu precies van klopt, en hoe Valentijnsdag nu echt ontstaan is, is niet bekend. Wel lijkt het nu in eerste instantie een commercieel feest te zijn waar vooral de winkeliers van profiteren. Wil je je vriend of vriendin op een originelere manier verrassen dan met de geijkte bos rozen, dan kun je hem of haar natuurlijk ook verrassen met een zelf in elkaar geflanst diner. 

Of ludieker, ga een ‘blind diner’ organiseren voor een nieuwe date. Voorwaarde is dat je hem of haar nog nooit ontmoet hebt. Allebei een blinddoek voor, en laat het maar gebeuren. Dat je dan wel een ander het diner moet laten koken, en je laat bedienen behoeft geen uitleg. Je ziet niks, maar daarentegen proef en voel je alles veel intenser. Dit kan tegenwoordig trouwens ook in speciale restaurants. 

Ik presenteer jullie een heerlijk valentijnmenu , waarbij het eigenlijk zonde zou zijn wanneer je die leuke gerechten tijdens het eten niet zou kunnen zien. Mócht je onverhoopt toch kiezen voor een ‘blind diner’ waarschuw dan wel even voor het dessert, de gekaramelliseerde noten met honing zijn erg heet, er moet natuurlijk na afloop nog wel gezoend kunnen worden. 

Vandaag beginnen we met de amuse. De geroosterde kikkererwten worden lekker pittig zoutig door het roosteren. Ze drogen erdoor uit waardoor de smaak ervan intenser wordt. Ik heb ze gecombineerd met mascarpone en verse basilicum wat een mooie smaak geeft in combinatie met het zoetzuur van biet en komkommer.

Voor 4 personen als amuse.

Voor de geroosterde kikkererwten:

300 g gekookte kikkererwten (uit blik of pot)
2 el limoensap 
2 el vegetarische worcestersauce (Ekoplaza)
2 tenen knoflook

Verder nodig: 1 vel bakpapier

Voor de crème:

150 g van de geroosterde kikkererwten 
160 g mascarpone
2 handen verse basilicumblaadjes
1 el limoensap
zout en peper naar smaak 
1 à 2 el slagroom

Voor de topping:

100 g rode verse biet uit koelvak of zelfgestookt (liever geen vacuüm verpakte biet)
100 g komkommer met schil, zonder zaad
1 el appelazijn 
2 tl honing
1 el limoensap
paar kleine blaadjes basilicum

  • Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en doe over in een kom. Doe er de vegetarische worcestersauce en het limoensap bij. Pers er de knoflook boven uit en meng. Verspreid de kikkererwten met aanhangend vocht over een met bakpapier beklede bakplaat en zet deze 30 minuten in een 160 graden voorverwarmde oven zodat de kikkererwten een lekker stevige bite hebben.
  • Laat de kikkererwten afkoelen op de bakplaat buiten de oven, en doe ze, bij later gebruik, daarna over in een kom en dek deze af met plastic folie. 
  • Maak de crème door de mascarpone, de 150 g afgewogen geroosterde kikkererwten, de verse basilicum, limoensap en de slagroom in een mengbeker of kom te doen. Pureer het geheel met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Het mag een vrij dikke substantie blijven, maar vind je het te dik, doe er dan nog wat room door.
  • Topping: snijd de komkommer, ontdaan van zaadlijst in piepkleine blokjes, zo ook de rode biet. Wil je niet dat de komkommer ietwat rood kleurt door de biet, doe dan zoals hieronder beschreven, anders gewoon met elkaar in het zoetzuur zetten. (het verkleuren valt mee wanneer je verse biet gebruikt)
  • Doe de rode bietenblokjes in een apart kopje met de helft van de dressing. Doe in een ander kopje de komkommerblokjes met de andere helft van de dressing.
  • Opmaak van de amuses; schep met een klein lepeltje de kikkererwtencrème in vier amuse-glaasjes. Verdeel er de topping over en wat van de overgebleven kikkererwten. Garneer met wat leuke kleine basilicumblaadjes.
  • Wat je van de kikkererwten overhebt kun je over humus doen, of kun je als knabbeltje bij de borrel lekker op peuzelen.

valentijnamuse


Hedwigs valentijnsmenu!

Meer elegante amuses!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

the Kitchenary

horecarama