Open menu

gevulde uien kleinDit is een heel leuk voorgerechtje bij een feestelijk menu, maar ook je kunt het zeker ook serveren als onderdeel van een buffet. De uien kun je een paar uur van tevoren maken, wat zeker wanneer je gasten krijgt erg fijn is. Het loopt al aardig naar Pasen: wanneer je het met de paasdagen wil serveren is het misschien leuk om oranje-gele cheddar te gebruiken. 

Voor vier personen 

4 grote uien
30 g boter
50 g bloem
3 dl koude melk
50 g geraspte belegen (boeren)kaas (of oranje-gele cheddar)
50 g geraspte harde Italiaanse kaas (of oranje-gele cheddar)
nootmuskaat
4 ontkorste casino-boterhammen
Blaadjes botersla

Verder nodig:

aluminiumfolie 
spuitzak (optioneel)
crème brûlée-brander (optioneel) 

  • Pel de uien en snijd een kapje van de uien af. Verwarm de oven voor op 170 graden. Wikkel de onderkant van de uien per stuk in een stuk aluminiumfolie zodat ze blijven staan en plaats ze in een ovenschaal. Bak ze vervolgens in een kwartier gaar in de voorverwarmde oven op 170 graden. 
  • Haal de uien uit de oven en laat ze afkoelen tot je ze kunt vasthouden. Hol de binnenkant van de uien uit en laat rondom twee rokken van de ui zitten.
  • Pureer het binnenste dat je uit de uien hebt geschept met een staafmixer. Dit gaat door de kaassaus.
  • Voor de kaassaus, smelt de boter in een steelpannetje en voeg er de bloem bij. Roer intussen goed door met een houten lepel en neem daarbij ook alle roux van de zijkanten mee. Roer zo’n twee minuten. Doe dan in één keer de koude melk erbij (koude vloeistof kun je in zijn geheel aan een roux toevoegen, hete vloeistof scheutje voor scheutje) en breng al roerend met een garde aan de kook. Wanneer de saus dik wordt en bubbelt, pak er dan de houten lepel bij en roer goed alle roux langs de zijkanten van de bodem door de saus. Roer er de kaas en het uienmoes door en proef of je het goed op smaak vindt. Kruid af met zout, peper en nootmuskaat. 
  • Vul de uien met een spuitzak of een lepeltje met de iets afgekoelde kaassaus. Zet 25 minuten in een oven van 180 graden.  
  • Brand nog een klein korstje op de uien met een crème brûlée-brander of zet ze nog even onder de ovengril
  • Voor de soldaatjes, rooster de ontkorste boterhammen en snijd in repen.

Serveer de gevulde uien in een blaadje botersla op kleine bordjes en serveer er de broodsoldaatjes bij.

gevulde uien


Meer kazige voorgerechten en hapjes!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

the Kitchenary

horecarama