Open menu

uienUien worden meestal toegevoegd als smaakmaker, maar je kan ze ook gebruiken als hoofdingrediënt - zelfs in een pastagerecht. In deze eenvoudige lasagne met ui en kaas komen alle ingrediënten tot hun recht en samen bepalen ze de smaak en textuur. Omdat het een lasagne is met dunnere lagen, komt de pasta zelf ook tot uiting. Het is daarnaast een ideale opkikker voor de sombere dagen. Of het nu eerder een Italiaans of een Frans gerecht is, dat laten we even in het midden. Lekker is het in ieder geval wel.

De kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt voor dit recept is zeer belangrijk. Neem goede, bij voorkeur biologische, uien. Voor de wijn raad ik een chardonnay aan. Gebruik zeker geen zoete wijn.

Voor 2 personen

500 g uien (450 g schoongemaakt)
boter 
peper en zout
lasagnevellen voor 5 lagen
100 g geraspte kaas (mature cheddar)

voor de kaassaus:

4 dl melk
1 dl witte wijn (chardonnay)
35 g bloem
35 g boter
150 g geraspte kaas (mature cheddar)
1 schijfje ui
1 laurierblad
6 zwartepeperkorrels
zout

  • Doe de melk samen met de peperkorrels, het plakje ui en het laurierblad in een steelpannetje. Breng even aan de kook en haal het pannetje van het vuur. Laat tien minuten staan en zeef de melk daarna. Zet opzij.
  • Maak de uien schoon, snij ze doormidden en daarna in dunne plakjes. Smelt de boter in een ruime pan met dikke bodem. Stoof de uien op een zacht vuur met het deksel op de pan gedurende 30 minuten of totdat ze zacht zijn. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Breng de uien op smaak met peper en zout. Zet opzij.
  • Voor de saus: smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en bak deze 2 minuten mee onder regelmatig roeren. Giet de gekruide melk er beetje bij beetje bij, onder constant roeren met een garde. Voeg er daarna de wijn bij en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus 1 tot 2 minuten koken en haal het pannetje dan van het vuur. Voeg er nu beetje bij beetje de 150 gram geraspte kaas bij. Breng de saus op smaak met wat zout.
  • Bedek de bodem van een lasagneschotel met een laagje kaassaus. Leg hierop een laag lasagnevellen. Strooi hierop één derde van de gestoofde uien en bedek dit met een laagje kaassaus. Herhaal dit nog twee maal, zodat je drie lagen ui hebt. Hierop leg je nog een laag lasagnevellen. Werk deze af met een laagje saus en geraspte kaas.
  • Bak de lasagne gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  • Serveer de lasagne met een salade en wat brood.

Tips:

  • Vervang de cheddar door oude kaas, comté, gruyère of een mengeling voor kaasfondu.
  • Liever geen witte wijn? Vervang deze dan door melk. Kruid de saus misschien dan wel wat extra met knoflookpoeder en nootmuskaat.

Meer met ui!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama