Open menu

aspergetaartkleinVooral ik ben hier thuis gek op asperges. De rest van mijn gezin vindt asperges wel te doen voor zo een à twee keer, maar daarna vinden ze het wel weer welletjes voor een aantal weken. Ik moet ze dus zien te verdonkeremanen, die asperges. Deze keer heb ik ze onopvallend gepoogd te verstoppen in deze hartige taart, al laten een kilo asperges zich niet zo makkelijk onderschoffelen. Door ze lekker toe te dekken met blauwe kaas en cheddar en als extra smaakmaker salie te gebruiken is het warempel ook nog een favoriet geworden bij de heren. Wij aten de taart met drie man als hoofdgerecht, maar wij eten véél. Als lunch kan het natuurlijk ook gegeten worden.

Voor drie grote of vier normale eters

Voor het deeg:

150 g bloem
75 g roomboter 
75 g gemengde noten 
1 ei 
zout 
2 el ijskoud water

Verder nodig:

springvorm van 24 cm of vlaaivorm 
1 vel bakpapier 
blindbakvulling (gedroogde peulvruchten die je telkens opnieuw voor dit doel kunt gebruiken)

Voor de vulling:

500 g groene asperges
500 g witte asperges 
125 g cheddar
125 g blauwe kaas met een stevige smaak
2 dl slagroom 
3 eieren
16 grote blaadjes salie
peper & zout

Voor de topping:

12 blaadjes salie
20 g roomboter 

  • Voor het deeg: zeef de bloem boven een kom,  doe er het ei bij en wat zout. Hak de noten iets grof in een hakmolentje (of met een groot mes) en voeg er aan toe. Doe de ijskoude boter er in blokjes bij. Kneed tot een samenhangende deegbal met de handen of met een mixer met kneedhaken. Wikkel de deegbal in plastic folie en laat een half uur rusten in de koelkast.
  • Voor de vulling: schil de witte asperges met een dunschiller en snijd de onderste 2 cm eraf. De groene asperges hoef je niet te schillen, verwijder enkel de onderste twee cm. Snijd de asperges in stukken van 2 cm, doe ze in een pan met kokend water en laat ze vijf minuten koken. Spoel daarna koud af in een vergiet om het kookproces te stoppen. 
  • Klop de eieren los met de slagroom, snijd de salie fijn en meng erdoor. Breng op smaak met zout en peper. 
  • Rasp de cheddar op een grove rasp en verkruimel de blauwe kaas. Zet klaar in een kommetje. 
  • Ga nu verder met het deeg. Vet  de vorm in met boter. Rol het deeg uit tot een dunne lap die net iets groter is dan de vorm (inclusief rand). Leg de deeglap in de vorm en druk zachtjes aan, en snijd overhangend deeg weg als je een vlaaivorm gebruikt. Snijd halverwege de rand af, wanneer je een springvorm gebruikt.
  • Verfrommel het bakpapier en leg het in de met deeg beklede vorm. Verfrommeld papier is makkelijker in vorm te brengen. Stort er de blindbakvulling in en bak het deeg een kwartier op 190 graden. Verwijder het bakpapier met de blindbakvulling en bak de vorm nog tien minuten in een oven van 190 graden. Haal daarna de vorm uit de oven en ga verder met de vulling. 
  • Laat de asperges goed uitlekken en dep droog. Haal er alle kopjes uit en stort de rest van de stukken asperges in de vorm. Verdeel er de kaas over en giet er de geklopte eieren met slagroom en salie over. Steek er daarna de aspergekopjes in, verspreid over de taart, dat geeft een decoratief effect.
  • Plaats de taart 40 minuten in een oven van 190 graden. Bak intussen de blaadjes salie voor de topping in roomboter. Leg de gebakken blaadjes op een velletje keukenrol.
  • Kijk na 40 minuten of de taart gaar is door er even voorzichtig met je vinger op te drukken, of prik er met een satéprikker in - als die schoon blijft is de taart gaar. Wanneer hij nog niet gaar is, plaats hem dan nog vijf minuten terug in de oven.

Serveer warm, direct uit de oven. Plaats de taart op de tafel en verdeel er de gebakken salie over. Een pizzasnijder is je beste vriend bij het aansnijden.

aspergetaart


Meer recepten met asperges om iedereen te bekoren!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama