Open menu

baldorijst thbAls puber at ik in een restaurant eens een complete schaal met Turkse rijst voor drie of vier personen in mijn eentje op. De rijst was zo lekker, met de superromige rijstkorrels en het zoetige van de dille, die er ook in zat, dat ik door at tot ik bijna ontplofte. Het zou nog jaren duren voordat ik er in de Turkse winkel achterkwam dat je Turkse rijst heel goed thuis kunt maken met een speciaal type rijst... baldorijst!

Baldorijst lijkt wel wat op risottorijst, het zijn een beetje ronde korrels, waar veel zetmeel aan zit. Dat zetmeel schijnt ervoor te zorgen dat de rijst veel water absorbeert en na het koken zo romig wordt. Hoewel de boter die er ook in gaat daar vast ook aan bijdraagt. Er zijn verschillende merken, maar op het pak staat meestal duidelijk 'Baldo', de laatste keer nam ik het merk Duru. Reden voor een tripje van de Turkse super.

Baldorijst met dille

voor 2 personen
180 g baldorijst
250 ml water
20 g dille
flinke klont boter (ongeveer 35 gram)
1 tl zout

  • Doe de rijst in een zeef en spoel kort even om.
  • Giet de rijst met het water, de boter en het zout in een pan en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur heel laag. Kook tot de rijst gaar is, dat duurde bij mij zeventien minuten. Voeg een scheutje water toe als de rijst tussentijds droog kookt.
  • Snij de dille fijn. Als je hele dikke stelen hebt verwijder je die eerst.
  • Roer de dille door de gare rijst en serveer meteen.

Lekker met Turkse courgettebeignets en tzatziki

baldorijst

 


Meer rijst!

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama