Open menu

romigespaghettikleinVoor dit gerecht heb ik me laten inspireren door spaghetti carbonara. Deze variant hierop, van iets ingekookte kruidenroom, geroosterde wortels en krokante pikante kikkererwten, verse kruiden en geraspte oude geitenkaas kan het mijns inziens goed evenaren. Door het gerecht vegetarisch te maken en groenten tot te voegen heb ik het verheven tot een volwaardig hoofdgerecht waar je geen bijgerecht meer bij nodig hebt, op eventueel een stukje brood na.

Voor 4 personen als hoofdgerecht

Voor de geroosterde kikkererwten:

1 blik kikkererwten à 400 g
3 el vegetarische worcestersauce 
2 tenen knoflook
snuf chilipoeder

Voor de geroosterde wortelen:

800 g winterwortels
16 blaadjes verse salie (of 4 tl gedroogde salie)
2 el olijfolie extra vergine
1 teen knoflook

Voor de spaghetti:

2,5 dl slagroom
2 tenen knoflook
16 blaadjes verse salie (of 4 tl gedroogde salie of meer) 
vers gemalen peper en zout
350 g spaghetti
150 g oude geitenkaas geraspt
verse peterselie, enkele takjes

  • Een uur voor het eten begin je met de geroosterde kikkererwten: Laat de kikkererwten uitlekken en spoel af in een vergiet. Doe ze in een kom en vermeng met de handen met de worcestersauce, de knoflook en chilipoeder. 
  • Verdeel de kikkererwten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster gedurende 20 minuten in een oven van 200 graden. Schud de kikkererwten na tien minuten even door elkaar. Kijk na twintig minuten of de kikkererwten knapperig genoeg zijn. Anders nog vijf minuten verder laten roosteren. De oven op 200 graden laten staan om de wortelen te roosteren. 
  • Wanneer ze klaar zijn, laat je de kikkererwten afkoelen in een platte schaal. 
  • Geroosterde wortelen: schil de wortelen en snijd in lange plakken, en die plakken in dunne repen die je vervolgens in de lengte in drieën snijdt.  
  • Meng de wortelrepen met de salie, olijfolie, peper en zout en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de wortels 30 minuten in een oven van 200 graden. Begin na een kwartier met de saus en de spaghetti.
  • Saus:  snijd de salie klein en pers de knoflook. Kook de slagroom in samen met de knoflook, salie, peper en zout tot een romige saus op een matig vuur. Intussen kook je de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing.  Zet het vuur onder de saus uit wanneer de saus romig genoeg is.
  • Verwarmen van de borden: giet kokend water in vier diepe borden wanneer je de spaghetti opzet. 
  • Serveren: Giet de gare spaghetti af in een vergiet, doe terug in de pan op zacht vuur. Doe er de kruidenroom bij samen met de geroosterde wortelrepen en warm goed door. Giet het water uit de borden, droog af, en verdeel er de spaghetti over samen met de wortelen. Garneer met flink wat geroosterde kikkererwten, geraspte geitenkaas en wat gehakte peterselie. 

romigespaghetti


Meer pasta voor herfst en winter!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama