Open menu

Zit jij vanavond om zes uur met deze heerlijke, romige Braziliaanse maïspizza voor de televisie, om Nederland voor de tweede poule-wedstrijd (tegen Australië) aan te moedigen?

Pizzahoofdstad São Paulo

Welke stad is de pizzahoofdstad van de wereld? Rome? Fout antwoord! Het juiste antwoord is São Paulo. Nergens ter wereld vind je meer pizzeria's. Volgens schattingen telt de stad er zo'n 9000. De pizza heeft zijn intrede gemaakt in Brazilië toen er na de afschaffing van de slavernij in 1888 duizenden Italianen werd aangetrokken als nieuwe – vrije – arbeidskrachten.

De Braziliaanse keuken heeft een sterke Italiaanse invloed, maar de oorspronkelijke recepten hebben door de tijd heen wel hun eigen invulling gekregen. Op de menukaart van een Braziliaanse pizzeria vind je niet de traditionele Italiaanse pizza's zoals in Nederland en België, maar pizza's met lokale ingrediënten en pizza's die beïnvloed zijn door andere populaire gerechten uit het land.

Populaire pizza's

Populaire pizza's zijn 'pizza portuguesa' (met o.a. mozzarella, ui, hardgekookt ei, paprika, olijven en oregano), 'pizza palmito' (met palmhart als hoofdingrediënt) en 'pizza de milho verde' (de verrassende combinatie van pizza en maïs). Afhankelijk van de regio willen ze pizza wel eens 'afkruiden' met ketchup, mayonaise, mosterd of met een combinatie van de drie. De smaakpolitie patrouilleert er niet.

Hier maken we 'pizza de milho verde'. De room die wordt gebruikt, is room uit blik van Nestlé, een merk dat een sterke greep heeft op de Braziliaanse markt. Deze room is dikker omdat er wat zetmeel aan toegevoegd is en omdat de wei en de vaste stof van elkaar gescheiden zijn in het blik. Schud dus zeker niet met het blik maar schep de vaste massa er voorzichtig uit. De wei gebruik je niet in het gerecht.

Pizza de milho verde

voor twee personen

1 middelgrote ui
olie
2 teentjes knoflook
350 g maïskorrels uit blik of pot, uitgelekt
2 blikjes room (169ml elk) van Nestlé, of 3 dl gewone room met een paar el naturel roomkaas*
½ tl oregano
peper en zout
2 pizzabodems, kant-en-klaar of zelfgemaakt (ik gebruikte zelf de helft van dit recept)
250 g tomatensaus of tomatenpassata
200 g geraspte kaas

* De blikjes room van Nestlé, het gaat om deze, vind je in de grote supermarkten. Mocht je ze niet kunnen vinden, gebruik dan 3 dl gewone room en voeg daar een paar eetlepels witte, naturel roomkaas aan toe tijdens de bereiding voor een dikkere saus. Gebruik je wel het blikje, schudt deze dan niet, zoals hierboven al uitgelegd)

  • Hak de ui fijn bak deze glazig in de olie.
  • Pers de teentjes knoflook uit. Voeg deze en de maïs toe aan de pan met ui. Roer alles goed en laat het geheel even stoven.
  • Voeg er nu de Nestlé room (of de room en de roomkaas) en de oregano bij. Laat het geheel één à twee minuten indikken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Besmeer de pizzabodems of het pizzadeeg met een laag tomatensaus./li>
  • Leg hierop voorzichtig een laag maïs/roommengsel. Zorg dat de tomatensaus en de maïs niet vermengen. Werk af met geraspte kaas.
  • Bak de pizza tien minuten in een voorverwarmde oven op 220° of totdat de pizza gaar en krokant is.

Foto: CC Vassia Atanassova (Spiritia) @ Wikimedia

 


Meer pizza!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama