Open menu

ohukainenthumb1Eenvoud is één van de kenmerken van de Finse keuken. Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van ingrediënten die in het hoge noorden lokaal verbouwd kunnen worden, zoals granen en knolgewassen. Gelukkig is eenvoud geen synoniem voor saaiheid. Een mooi voorbeeld zijn de in Finland zeer populaire spinaziepannenkoeken, pinaattiohukaiset in het Fins.

Spinaziepannenkoeken eten ze in Finland allerlei vormen: groot, klein, dun en dik. Steevast worden ze gegeten met vossenbessenjam. Vossenbessen of rode bosbessen zijn niet zo bekend in het Nederlandse taalgebied en daarom wordt vaak ten onrechte de Zweedse naam gebruikt: lingon. Deze “lingonbessenjam” kan je onder andere krijgen bij IKEA. 

Vandaag kiezen we voor grote dunne spinaziepannenkoeken met wintergroenten.

Voor 3 à 4 personen

Pannenkoekenbeslag:

2 eieren
4,5 dl  melk
150 g diepvriesspinazie
130 g bloem
1 el olie
½ tl zout
vossenbessenjam
olie of margarine om te bakken

Groentevulling:

200 g wortels
200 g knolraap
100 g champignons
250 g witte bonen
1 prei
peper en zout
geraspte kaas (optioneel)
olie of margarine om te bakken
water

  • Klop de eieren los in een kom. Voeg al roerend de melk, de bloem, het zout en de olie toe totdat je een homogeen beslag krijgt. Roer er tot slot de ontdooide diepvriesspinazie onder. Mocht je de spinazie ontdooien in een pannetje of in de magnetron, zorg er dan wel voor dat hij wat afgekoeld is voordat je hem onder het beslag mengt.
  • Bak pannenkoeken van het beslag.
  • Schil de wortels en de knolraapjes en snij ze in kleine blokjes. Snij de prei fijn en snij de champignons in reepjes. Stoof de prei een paar minuten in de margarine of olie en voeg dan de wortelblokjes toe. Giet ook een klein beetje water in de pan om aanbranden te voorkomen. Doe er na een paar minuten de koolraapblokjes bij en een paar minuten later de champignons en tot slot de witte bonen. Zo zorg je ervoor dat alle groenten tegelijk gaar zijn. Kruid af met peper en zout.
  • Neem een spinaziepannenkoek, leg er wat van de groentevulling en eventueel ook wat geraspte kaas op. Rol de pannenkoek op en serveer met een lepel vossenbessenjam. Hyvää ruokaa! Smakelijk!

Tips:

  • Geen vossenbessenjam te koop bij jou in de buurt? Gebruik dan veenbessenjam.
  • Geen zin in pinaattiohukaiset? Maak dan porkkanaohukaiset door de spinazie in het beslag te vervangen door geraspte wortel.

 ohukainen


 Meer pannenkoeken!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama