Open menu

Pannenkoek kruidige groenten kleinHartige pannenkoeken als hoofdgerecht, ik ben er dol op. Vaak bak ik ze op een zondagmiddag of voor gasten waarvan ik niet weet wat ze precies graag lusten. De pannenkoeken die we nu bakken zijn op basis van kikkererwtenmeel en gewone bloem. Een ei heb je niet nodig. Door het kikkererwtenmeel gaan eigenlijk wel wat op omelet lijken. Dat wordt nog versterkt wanneer je kala namak toevoegt. Dit is een zwart zout uit India dat van nature zwavel bevat. Deze zwavel zorgt voor de smaak van eieren. Je vindt het in winkels met een zeer uitgebreid veganistisch aanbod of online. Deze pannenkoeken liggen qua smaak en structuur tussen pannenkoeken en omelet in, maar toch noem ik ze nog liever geen 'vegan omelet'. Als vulling nemen we een kruidige stoofpotje van groenten en champignons.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

Voor de pannenkoeken:

100 g kikkererwtenmeel
50 g bloem
1 tl bakpoeder
ongeveer 2,5 dl water
snuf knoflookpoeder
snuf kala namak (zwart zout) of gewoon keukenzout
olie om te bakken

Voor de groentenvulling:

1 ui
2 teentjes knoflook
1 courgette
1 groene paprika
1 rode paprika
250 g champignons
1 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen koriander
1 tl paprikapoeder
1 tl oregano
chilipoeder naar smaak
zout
100 g geraspte kaas of een plantaardig alternatief
olie om te bakken

  • Snij de ui fijn en bak ze glazig in wat olie. Maak de paprika's schoon, snij ze in kleine stukjes en voeg ze toe. Maak de courgette schoon, snij ze in kleine blokjes en voeg ze toe. Hak de knoflook fijn en voeg hem toe. Je kan de knoflook ook raspen met een fijne rasp trouwens. Dat doe ik zelf meestal. Voeg nu ook het paprikapoeder, de komijn, de koriander, het chilipoeder en de oregano toe.
  • Bak de groente een paar minuten op middelhoog vuur onder regelmatig roeren. Ondertussen maak je de champignons schoon en snij je ze in niet al te grote stukken. Bak de groenten nu gaar onder regelmatig roer in ongeveer vijf minuten. Kruid af met zout en eventueel nog wat chilipoeder en andere kruiden zoals komijn of oregano. Zet opzij en houd warm.
  • Voor de pannenkoeken doe je alle droge ingrediëntenin een beslagkom. Meng ze je goed onder elkaar. Voeg daarna beetje bij beetje het water toe, al roerend met een garde (of met een vork) totdat je een homogeen beslag hebt dat zo dik is als room. 
  • Bak in een hete pan met wat olie dunne pannenkoeken. Wanneer de bovenkant droog is, draai je ze om om ze nog even aan de andere kant te laten bakken. Ik gebruikte een koekenpan van 24 cm doorsnede en had in totaal 6 pannenkoeken.
  • Neem een pannenkoek, leg er wat groenten op en bestrooi die met geraspte kaas. Rol de pannenkoek op en serveer.

Wanneer de groenten veel vocht afgegeven hebben, schep je ze uit de pan met een schuimspaan. Anders krijg je een zompige pannenkoek.

Je kunt ook alles laten afkoelen en dan later de pannenkoek vullen en even opwarmen in de magnetron. Werkt perfect.

Pannenkoek kruidige groenten open

Pannenkoek kruidige groenten


Meer pannenkoeken!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama