Open menu

koude soep 2016Warme dagen zoals vandaag lenen zich bij uitstek voor heerlijke koude soepen, die onderdeel uitmaken van het Vegatopia hitteplan. Het maken kost meestal maar weinig tijd, het ijs- en ijskoud worden van de soep duurt nog het langst. Meteen na de lunch al maken dus (of een dag van tevoren) en 's avonds lekker genieten van een of meer glazen soep in de tuin of op je balkon. Dit zijn onze favoriete koude soepen.

Gazpacho! Met deze koude soep groeide ik op. Een lekkere Spaanse tomatensoep. Je kunt garnering op de soep doen (stukjes paprika, groene olijf, komkommer of gekookt ei, croutons kunnen ook) of de soep zonder garnering eten. Allebei lekker, hoewel zonder garnering misschien nog wel favoriet is. Ons gazpachorecept is vrij snel klaar. De perfecte gazpacho van the Guardian is wat bewerkelijker, maar de moeite zeker waard.

Een groene koude soep misstaat ook niet. Wat dacht je van deze koude soep van groene groenten? Goed voor als je nog restjes groenten in de koelkast hebt liggen, waarvan je je afvraagt wat je er met dit warme weer mee moet aanvangen. Ook lekker en nogal feestelijk: een koude doperwtensoep met munt van Jonathan Karpathios. Witte asperges zijn niet meer in het seizoen, maar voor wie georganiseerd is en meer in zijn vriezer heeft liggen dan perenijsjes en een verdwaalde doperwt... wie weet zijn er mensen die asperges hebben ingevroren. Voor hen is deze koude aspergesoep met lavas ongetwijfeld interessant.

Zuivel doet het ook goed in de koude soep. Vrij bekend is koude yoghurtsoep met munt en dille, die vegans overigens zonder problemen met naturel soja-yoghurt kunnen maken. Spannender is deze Litouwse koude bietensoep met karnemelk. Ook zonder de stukjes aardappel en ei erg lekker, weten we uit ervaring. De aardappels in dit recept moeten in de oven gegaard worden, iets waar we met dit weer niet aan beginnen. Maar dat hoeft dus ook helemaal niet. Hoewel, mocht je nog een gepofte aardappel van de barbecue de dag ervoor over hebben, dan kan die er mooi door.

gazpacho valencia

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama