Open menu

Onlangs besprak Karl het kookboek De Zilveren Lepel Kookschool - Groente. Dit makkelijke en plantaardige recept, met limabonen uit blik en verse artisjokken (artisjokbodems uit blik mogen ook), komt uit dat boek.

G E M I D D E L D
– Voorbereidingstijd: 40 minuten
– Bereidingstijd: 15 minuten
– Calorieën per portie: 186
– Voor 4 personen

I N G R E D I Ë N T E N
– paar binnenste stengels van een struik bleekselderij, losgehaald
– 2 rijpe tomaten, ontveld, ontpit en in blokjes
– 1 lente-ui, grofgesnipperd
– 3 el olijfolie, plus iets extra's
– 2 artisjokken of 240 g artisjokbodems uit pot
– sap van 1 citroen, gezeefd
– 1 teen knoflook
– 1 takje verse peterselie, fijngehakt
– 240 g limabonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
– zout en peper

  • Breng een pan water aan de kook en blancheer de stukken selderij 2 minuten. Haal ze er met een schuimspaan uit en leg ze in een kom ijswater om de garing te stoppen. Snijd ze in plakjes.
  • Doe de selderij, tomaten, lente-ui en 1 eetlepel olie in een blender of keukenmachine. Voeg zout en peper naar smaak toe en meng alles grondig.
  • Doe 1 eetlepel olie in een pannetje, giet er het mengsel in en laat alles op laag vuur 10 minuten pruttelen. Houd de saus warm.
  • Vul voor verse artisjokken een kom voor de helft met water en roer er citroensap door. Verwijder de stelen, grove blaadjes en het ‘hooi’ van de artisjokken en knip 1 cm van de resterende bladpunten. Leg de artisjokken meteen in het aangezuurde water om verkleuring te voorkomen.
  • Verhit de olie in een pan en fruit de teen knoflook 1 minuut op laag vuur; hij moet lichtbruin zijn. Gooi hem weg. Laat de artisjokken uitlekken, snijd ze doormidden en doe ze met de peterselie in de pan. Voeg zout en peper naar smaak toe en bedruppel het met 1 eetlepel water.
  • Laat alles 10 minuten pruttelen, roer er de bonen door en verhit alles weer.
  • Schep voor het opdienen steeds 2 eetlepels tomatensaus op 6 borden en schik de bonen en artisjokken erop. Bedruppel alles met wat olie en dien het op.


Meer met limabonen!

Meer met artisjok!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama