Open menu

Vorige maand bracht gastredacteur Hedwig haar vakantie door in het dorpje Lassi op het Griekse eiland Kefalonia. Dat je daar als vegetariër prima kunt eten, is te zien aan haar vakantiefoto's! Ze tipt enkele restaurants en gerechten voor toekomstige bezoekers van deze stad.

Het was goed toeven in Kefalonia bij een temperatuur van rond de 33 graden, wat bovengemiddeld is voor deze streek in deze tijd van het jaar. De omgeving is hier prachtig! Doordat het in de wintermaanden bijna onophoudelijk regent, is de natuur hier ondanks het warme weer erg groen.

Streekproducten

Op het eiland leven zo'n 150.000 geiten, zeg maar 4 geiten per hoofd van de bevolking. Doordat ze van de hier in het wild groeiende kruiden eten, onder andere tijm, heeft hun melk een heel specifieke smaak, en dat is terug te proeven in de kaas.

De uit deze streek afkomstige wijn is de Robólawijn. Deze is karakteristiek door de vleug van de smaak van citrusvruchten, perzik en appel. Jaarlijks wordt er zo'n 500 ton Robólawijn geproduceerd.

Lassie, citroenboom, olijfboom

Vegetarische gerechten

Alhoewel hier geen vegetarische restaurants zijn, is de keus in vegetarische gerechten groot (maar dat geldt voor heel Griekenland). Wat ik wel eens doe, is twee vegetarische voorgerechten combineren als hoofdgerecht. Je zou er ook voor kunnen kiezen hummus als bijgerecht te vragen in combinatie met een ander vegetarisch gerecht, in plaats van friet of aardappels.

Dit zijn mijn aanraders:

 • Vegetarische moussaka - met veel groenten en een heerlijke saus, welke superlekker was bij het Phaedra Restaurant in Lassie. Hier is volop keus in vegetarische gerechten, bovendien de beste keus uit de 10 beste restaurants in Lassie. Zelf vond ik restaurant Amvrosia toch wel het beste restaurant in Lassie, maar ook 'Blue Sky' heeft mooie vegetarische gerechten.
 • Bruschetta met feta - heerlijk met verse tomaten uit deze streek en op vele menukaarten te vinden.

 Phaedra: moussaka, het terras, bruschetta

 • Mezze-dipjes met pitabrood met onder andere tzatziki, melitzanosalade (auberginesalade), tiroktaferi (pittige fetacrème) en hummus. Dit heb ik zeker vier keer als lunch gegeten bij restaurant Blue Sky.
 • Kolokithokeftedes (gefrituurde courgetteballetjes/schijfjes met verse kruiden en feta) met tzatziki. Dit is ook erg lekker als lunch.

Blue Sky: mezze-dipjes met pitabrood, lunch, hummus

 • Gebakken feta met een salade (twee voorgerechten als hoofdgerecht).
 • Griekse salade - lekker en simpel, volgens mij het meest bekende gerecht uit Griekenland. Zeker met de feta gemaakt van de kruidige melk van de Kefalonische  geiten is dit een ware traktatie.
 • Gegrilde halloumi op een bedje van geroosterde tomaat met rozemarijn - dit at ik bij Amvrosia, een verademing na dit ook gegeten te hebben met crème de balsamico, wat ik minder smakelijk vond.

Amvrosia: gebakken halloumi, kolokithokeftedes, gebakken feta

 • Linguine met gegrilde courgette, zongedroogde tomaatjes en feta - bij restaurant Paralos.
 • Flageots met tomatensaus, gevulde tomaat, andijvie, courgette en wortel - bij Blue Sky.
 • Stuffed peppers en tomato's waren erg lekker bij Trata. Ze werden geserveerd met heerlijke Griekse orzo en een gepofte aardappel. Trata vonden wij een goed restaurant, maar ons enthousiasme temperde op het moment dat we naar het toilet gingen; het sanitair was verre van schoon, in tegenstelling tot alle andere restaurants waar we geweest zijn. Dat is echt een minpunt, het eten wat we er gegeten hadden was er wel super.
  Wil je zelf gevulde tomaten maken? Hoe je dat doet, staat in mijn recept voor tomatenrisotto met wilde spinazie, in de oven gegaarde tomaten en feta, ook geïnspireerd door een vakantie in Griekenland!

Gevulde paprika bij Blue Sky, gevulde tomaat bij Trata


Meer Griekenland op je bord!


De Griekse keuken in je boekenkast!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

the Kitchenary

horecarama