Open menu

emile van der staak thbTegen het einde van het jaar verschijnen restaurantgidsen als Gault&Millau en We're Smart Green Guide. We vlooien ze graag na op hun vegetarische insteek, om die zaken te ontdekken waarin groenten en vegetarische gerechten de hoofdrol spelen. In de Gault&Millau blijft dat graafwerk, maar ook bij de zaken die in de wereldtop van de groenterestaurants staan kan de vegetariër niet blindelings reserveren. Enkele tendenzen.

Ontdekking bij Gault&Millau

In Frankrijk was Gault&Millau ooit de uitdager van de klassieke, traditionele Michelin-gids en promootte er de lichtere, eenvoudiger nouvelle cuisine. Ook in België durfde de gids soms wat uitdagend te zijn, zoals met de vermelding van het betere fastfood pita-restaurant Finjan.

Sindsdien heeft de gids misschien wat van zijn wilde haren verloren en huldigt hij, net zoals Michelin, graag de grote, uitermate verdienstelijke, al langer actieve chefs. Zo werd Nick Bril van het Antwerpse The Jane Chef van het Jaar 2023 (18,5 punten). En Peter Goossens met Hof van Cleve troont nog altijd aan de top (19,5 punten). Op zijn kaart staat een volledig vegetarisch menu, Veld, tuin en bos, voor wie zich een ultieme gastronomische belevenis kan en wil veroorloven.

veld tuin en bos

Foto: Hof van Cleve

Maar, net zoals in de Muziek Top 1000, staan de ware ontdekkingen soms wat lager in de rangschikking. Hoewel we bij de categorieën Jonge Chefs of Ontdekkingen van het Jaar, op een enkele uitzondering na, tevergeefs speurden naar vegan gerechten. Een prettige vaststelling was wel dat het volledig duurzame, plantaardige humus x hortense een mooie 15,5 punten kreeg. Ook andere door ons vermelde en gewaardeerde restaurants met een mooi vegetarisch menu werden opgenomen: de sympathieke, intuïtief kokende Arabelle Meirlaen (18 punten), De Vijf Seizoenen in Brakel (14,5 punten), Het Vijfde Seizoen in Aalter (15 punten) en nog enkele andere.

Een voorlopig wat onopgemerkte nieuwkomer is het volledig plantaardige fine dining, trendy Camionette, dat in het hippe Antwerpse Groen Kwartier in het jaar van zijn opening al 13 punten verwerft. Een lange straat verder krijgt, tot onze tevredenheid, het loungy Yust met zijn creatieve en spannende veganistisch sharing-menu terecht 12 punten.

yust

Foto:Yust

De bijzondere ontdekking van het jaar is voor Gault&Millau het Brusselse Entropy, dat duurzaamheid hoog in het vaandel voert en door velen als plantaardig wordt omschreven. Dat is het echter niet.

Groenterestaurants die niet plantaardig zijn

Entropy biedt een zes-gangen-menu voor 85 euro per persoon, dat opgebouwd is rond groenten en geen vlees, doch wel vis bevat. Het lijkt een opkomende tendens dat sommige chefs, die zeer bewust duurzaamheid nastreven, niet met het milieubelastende vlees maar toch nog met vis werken.

De vis mag dan duurzaam gevangen zijn, de vegetariër of de flexitariër die eens louter plantaardig wil eten kan niet zomaar een adres uit de We're Smart Green Guide plukken. Het exclusieve Amsterdamse Flore van Hotel de l'Europe heeft zo een duurzaam groentemenu, waar ook duurzame visverkopers hun bijdrage aan leveren.

De vegetariër zal dus weer, zoals hij dikwijls onderaan in de kleine lettertjes leest, samen met de allergielijders zijn eetvoorkeuren bij reservatie moeten duidelijk maken. Want je leest ook meer en meer dat een meerprijs kan aangerekend worden aan wie ter plaatse nog wat moeilijk gaat doen. We blijven daarom de voorkeur geven aan volledig vegetarische restaurants of restaurants die een vegetarisch menu (zonder het daarom zo te benoemen) als standaard voorstellen en een meerprijs rekenen aan wie niet-vegetarische supplementen wil. Dit artikel over nudging geeft aan waarom.

Belgische en Nederlandse groenterestaurants

Het zal de jarenlange fans van deze unieke, gastronomische en duurzame zaak verheugen dat de We're Smart Green Guide De Nieuwe Winkel in Nijmegen met de eerste plaats in de wereld bekroonde. De wachtlijsten voor reservatie zullen er helaas niet door verkleinen.

de nieuwe winkel keuken

Foto: De Nieuwe Winkel

Op de vierde plaats vinden we het Gentse Vrijmoed, dat wij altijd kwijlend voorbijlopen en waar we het menu Puur Groenten toch echt eens zouden moeten uitproberen, nadat we genoeg gespaard hebben. Het hogergenoemde humus x hortense kan er prat op gaan dat het in deze wereldomvattende gids de tiende plaats verwierf.

Onder vele bekenden valt op de zesentwintigste plaats, en als ontdekking van het jaar 2022, de nieuwkomer Amaranth van Piet-Jan Lint op, die ook grensverleggend werkt met een gastronomische, volledig plantaardige keuken. Reken hier ook op lange reservatietijden, temeer daar het beperkt geopend is. Ook het Amsterdamse Yerba en Pollevie in Den Bosch vallen in de prijzen (plaats 87 en 83).

Het blijft een ontdekkingstocht om in deze groene gids, ooit door groentekok Frank Fol opgestart, te grasduinen, zeker ook omdat hij buiten de grenzen kijkt en zo bijzondere zaken in het buitenland laat ontdekken.

yerba plum tartetatin

Foto: Yerba

Prijskaartje

Koken kost geld en de kosten rijzen voor restaurants de pan uit. Het is dan ook begrijpelijk dat kwaliteit zich laat betalen en je voor een bezoek aan de top ook diep in de buidel moet tasten. In de gidsen, die vanuit hun missie nu eenmaal de beste zaken opzoeken, vind je dus niet zo vlug het adres voor een doordeweeks etentje.

Maar misschien geniet je soms nog het meest van die vrolijke, niet te langdurige, ontspannen maaltijden tegen betaalbare prijzen. Gault&Millau kwam hier al ten dele aan tegemoet door een POP-lijst met fast casual, gourmet street fast food. De award in deze categorie werd in Antwerpen gewonnen door Finch, dat met een eigentijdse, Aziatisch geînspireerde keuken met veel groenten een bezoek zeker waard lijkt. Voor die bescheiden zaken met toch een passie voor creatieve kookkunst en met betaalbare prijzen hebben we zeker veel sympathie.

In onze restaurantgids kun je er meer vinden, tenminste als je ook geboeid wordt door lekker, vegetarisch voedsel.

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Den Haag - Rozey
vrijdag, 17 mei 2024

volledig vegetarisch, alles inclusief - €€

Brussel - Pois Chiche
maandag, 29 april 2024

  Midden-Oosterse duurzame foodbar - € tot €€

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama