Open menu

maandoverzicht 256x192Een leuke aanbieding bij Delhaize: wie 2 Corona's koopt, krijgt 1 Mort Subite gratis. Een Mexicaanse chihuahua koopt kaaschips in een supermarkt. Een Brits dorp krijgt de komende vrijdagen gratis pubeten van een anonieme weldoener. Nederlanders en Belgen hebben massaal groente gehamsterd en kopen het nu nauwelijks meer. Een Ier is opgevallen dat alle essentiële hamsterproducten vegan waren. President Trump laat een niet-authentieke broccolisamosa links liggen. Een automobilist zat met een paar kersenbonbonnetjes te veel op achter het stuur. Maart 2020 in vogelvlucht.

Leven in tijden van corona

Aan het begin van de pandemie konden we er nog de lol van inzien - en ik eigenlijk nog steeds wel: deze ludieke aanbieding van Delhaize in Brussel: "2 Corona's gekocht, 1 Mort Subite gratis."

De Britten hebben zo hun eigen prioriteiten: nadat Boris Johnson nieuwe coronamaatregelen had aangekondigd zijn ze massaal met de auto naar McDonald's gereden, voordat deze de dag daarop van overheidswege de deuren moest sluiten.

Een anonieme weldoener heeft voor een compleet Brits dorp in Oxfordshire fish and chips besteld. Hiermee wil hij het gemeenschapsgevoel in stand houden en de locale pub door deze moeilijke periode helpen. Ook de komende twaalf weken kunnen de inwoners op vrijdag een portie verwachten.

Een Mexicaanse man in zelfquarantaine heeft zijn chihuahua met geld en een boodschappenbriefje naar de supermarkt gestuurd. Het hondje kwam terug met de bestelde Cheetos (kaaschips), de oranje variant, want de rode waren hem te pittig.

chihuahua boodschappenlijstje

Foto: Anonio Muñoz op Facebook

Een appel per dag...

Als we één positief effect van het coronavirus kunnen noemen, dan zijn het wel de verkoopcijfers van groente en fruit in de hamsterwerken. Nu, twee weken later, loopt de vraag echter enorm terug. Volgens de VRT omdat de voorraadkasten flink gevuld zijn, maar ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn verse groente is doorgaans slechts beperkt houdbaar.

Omdat de boeren en telers hun groente en fruit niet meer aan de horeca kwijt kunnen, en de Nederlanders en Belgen klaarblijkelijk alleen groente kopen als er een gebrek dreigt te onstaan, proberen de boeren hun producten nu kwijt te raken via maaltijdboxen onder de noemer Boerschappen.

knoflook ui schaal

Uien en knoflook zijn in tijden van corona uitzonderlijk populair, volgens de directeur van een van de grootste uienbedrijven omdat ze het immuunsysteem versterken. De sociale media hebben een andere, voor de hand liggendere verklaring: met 10 teentjes knoflook hou je je medemens bijzonder effectief op anderhalve meter afstand.

Nederlandse, Belgische en Duitse aspergetelers kampen met een groot gebrek aan seizoenarbeiders, die nu even niet vanuit Polen en Roemenië mogen aanreizen om werk te doen waar wij geen zin in hebben. Nu worden er vrijwilligers bij elkaar getrommeld, die blijkbaar snel zullen merken dat asperges steken helemaal zo makkelijk nog niet is.

Dé carnavalskraker van 2020 is een vegan groentelied van Peter Selie: Hoemoes Dà Òk Alweer.

Lekker vega(n)

Toen Nederland langzaam op slot ging, sloeg de bevolking massaal aan het hamsteren - net als in vrijwel alle andere landen. Populaire producten waren en zijn tomatenpuree, pasta, kidneybonen, bloem en gist. Een ingezonden brief in de Irish Examiner wees er op dat al deze klaarblijkelijk essentiële levensmiddelen (niet geheel) toevallig allemaal vegan zijn.

Niet essentieel maar op zijn tijd wel lekker zijn vleesvervangers. Lidl heeft het aantal vegetarische en veganistische producten verdrievoudigd. Ze zijn relatief laag geprijsd, met naar eigen zeggen het doel vleesloze producten 'mainstream te maken'.

vegan burger

Ook niet essentieel en voor velen op zijn tijd ook best lekker: de McFlurry. In Duitsland wordt nu een vegan versie getest, die overigens eerder een aardbeiensorbet met een Oreo topping is. Mocht het daar aanslaan, zal de vegan McFlurry over een poosje ook in Nederland te krijgen zijn.

De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden werd tijdens een speech belaagd - of eerder onderbroken - door protesterende vegans met een banner "Let dairy die". Zijn vrouw en zijn adviseur, Symone D. Sanders, konden de aanval afweren. De nagel die de adviseur bij deze actie had gebroken kon gelukkig weer worden hersteld.

Opmerkelijk

Dat president Trump tijdens zijn bezoek aan India de hem aangeboden samosa links heeft laten liggen, daarover verbaast niemand zich meer. Dat hem van alle kanten gelijk wordt gegeven is dan wel weer opmerkelijk: blijkbaar houdt niemand van de niet-authentiek Indiase samosa gevuld met broccoli en maïs.

samosas

Een automoblist is in Arnhem door de politie aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. Hij bleek meer dan één doos kersenbonbons met alcoholische vulling te hebben genuttigd.

Eindelijk weten we waarom meeuwen het altijd op ons eten gemunt hebben: uit gecontroleerde studies kwam naar voren dat meeuwen hebben geleerd dat waar mensen zijn, dat daar voedsel is. En dat spullen die in plastic verpakt zijn doorgaans eetbaar zijn.

En verder

donuts schap


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama