Vegatopia doet dit jaar opnieuw mee aan De Week van de Smaak. Wij vroegen ons af: als je een ambachtelijk gemaakt streekproduct blind proeft, proef je dan écht dat het ambachtelijk is? Vandaag een lekkere vette bek: mayonaise, ketchup en chips.

mayonaise

Mayonaise


A: Zaanse mayonaise uit een tube, supermarkt (49 cent)
B: Tons Hollandse Majoneis (3,25 voor een pot)

Een opvallend kleurverschil: de Zaanse mayo is bleek, zoals de meeste mayo’s, maar Tons mayo is eerder citroengeel. Een citroensmaak heeft 'ie echter niet. De Zaanse mayo is ‘frietjesmayo, niet te ingewikkeld’, Tons mayonaise wordt door een aantal proevers erg lekker gevonden; ‘complexer’ en ‘door-eet mayo’.

Twee panelleden vonden er echter een plasticachtige smaak aan zitten, een nipte meerderheid kiest voor Tons, hoewel de Zaanse ook niet tegenvalt, zeker niet voor die prijs.

ketchupKetchup

A: Heinz Tomato Ketchup Hot (1,66 voor een fles)
B: Pollen Spiced Up Tomato Sauce (3,28 voor een fles half zo groot als die van Heinz)

“De Pollen ketchup lijkt niet op ketchup” is de algehele conclusie. Er is ook iets raars mee aan de hand, hij heet ‘tomato sauce’ maar op de omschrijving op de fles staat dat het ketchup is.

Eenmaal op je bordje beland verschijnt er gauw een waterige rand omheen: het loopt een beetje weg. De komijnsmaak overheerst, daar moet je maar net van houden. Noem het salsa, eet het bij tortillachipjes en het is een prima product. Maar ketchup kunnen we het niet noemen.

Die van Heinz lijkt op de ketchup die je kent: stevig, een egale massa en zoetzuur.

Jonathan Crisp chips!Chips

A: Jonathan Crisp Lighly Salted (0,89 voor een klein uitdeelzakje)
B: Lays, naturel (0,99 voor een grote zak)

Een blinde test, want Jonathan Crisp ziet er opvallend ‘ambachtelijk’ uit. Het panel vindt Jonathan Crisp te vet smaken, naar “frituurvet” en bovendien zijn de chipjes te dik.

Die van Lays is overduidelijk een duizend in dozijn chipje en deze wordt als erg zout beschouwd.

Lays heeft de voorkeur, want tja “je wilt toch geen aardappel proeven als je chips eet?’

De ambachtelijke producten komen van Marqt, de andere producten uit 'gewone' supermarkten en winkels.

Tekst: Tertia & Annemieke
Foto's: Annemieke

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter