paddenstoelencappuccinoWe hebben de smaak te pakken deze week. Van maandag tot en met vrijdag zetten we elke dag een basissmaak centraal. Naast het bekende zoet, zuur, bitter en zout is dat het hartige umami. In het weekend sluiten we af met één grote feestelijke combinatie.

Maandag

Vaak eindigen we ons weekmenu met zoete zondag, maar dit keer hebben we juist een zoet begin: flensjes met daartussen alles wat je lekker vindt. Ben je niet zo’n zoetekauw, dan geef je ze een hartige vulling.

Dinsdag

We zijn dol op witte asperges, dus profiteren we er nu van in het seizoen. Vanavond serveren we ze met een vinaigrettesaus van het zuur van citroen, en aardappelgratin. Wil je liever dinsdag currydag aanhouden, maak dan deze paneer in tamarinde-kokoscurry, bekend om het zure tintje.

asperges vinaigrette.jpg

Woensdag

Het zout komt vandaag uit drie producten: sojasaus en wakame (gedroogd zeewier) in een snelle ‘sushi-like’ salade en gomasio (een mengsel van zeezout en sesamzaad) over de tempehchips.

tempehchips gomasio thb

Donderdag

Hoewel allang niet meer zo bitter als vroeger, staat witlof hier toch nog steeds om bekend. Miranda voegt er zoveel lekkers aan toe dat je hooguit nog een stukje brood hoeft te eten bij deze salade.

 Witlofsalade

Vrijdag

Sophie legt uit wat umami is en hoe het werd ontdekt. Haar paddenstoelencappuccino met (zelfgemaakte) bouillon is een chique snack voor de vrijdagavond. Neem er voor een volledige maaltijd de typische umami-combi van kaas en tomaat op brood of een salade caprese bij.

Zaterdag

Jannika lapt alle regels aan haar laars in dit ultieme gemixte-smaken-menu: zoet aan het begin, hartig aan het eind. Tussendoor eigenzinnige combinaties van bijvoorbeeld grapefruit, gin en earl-greythee en samosa’s met zoete groenten.

samosas

Zondag

We doen gisteren nog eens dunnetjes over met roedjak: een Indonesische fruitsalade met zoet, zuur, zout en scherp. Nasi goreng, ook goed om restjes te verwerken, past er goed bij.

roedjak2

Judith, gastredacteur, twittert bovendien over lekker, gezond en bewust eten via Twitter.com/veggiejudy.

horecarama

dekbeddiscounter