Open menu

koude soep 2016Deze week staan er vooral seizoensgroenten op het menu. Augustus is de ideale oogstmaand voor vele soorten groenten en fruit. Daarom maken we daar volop gebruik van in de keuken. Zo maken we twee gerechten met courgette, eentje met snijbonen en eentje met andijvie. Tomaten ontbreken natuurlijk ook niet. Op vrijdag nodigen we de buren uit voor een falafelfeestje. Op zondag sluiten we de week af met een bijzondere meloengranité.

Maandag

De week beginnen we met deze warme salade met courgette, bonen en tomaten. Het is een eenvoudig gerecht waarvoor de courgettes en de tomaten uit eigen tuin gebruien. Als bijgerecht geven we nog bruine rijst.

Dinsdag

Vandaag maken we snijbonen klaar, maar deze keer zonder mosterd of azijn. Miranda maakte op basis van de inhoud van haar koelkast op dat moment een lekkere tajine met snijbonen en champignons.

Woensdag

Wanneer je courgettes in de tuin hebt, eet je dit natuurlijk vaker dan één maal per week. Vandaag bereiden we daarom een romige pasta met courgette en rucola volgens het recept van Antionette uit Italië.

Donderdag

Wist je dat het nu ook het seizoen is van de andijvie? Daarom halen we er eentje bij de groenteboer en maken we er een zomerstamppotje mee. Hierbij serveren we nog gebakken tofuplakken die we gewoon kruiden met peper, zout, paprikapoeder en een beetje cayennepeper. 

Vrijdag

Vandaag maken we zelf falafal omdat die toch veel lekkerder is dan de kant-en-klare balletjes uit de supermarkt. Het is niet voor niets het meest populaire recept op Vegatopia. Hierbij serveren we nog een aantal bijgerechten: knoflooksaus, baba ganoush, wortelsalade, couscoussalade en pitabroodjes.

Zaterdag

Vanavond hoeven we zelf niet te koken. Maar voor de lunch maken we toch nog iets eenvoudigs klaar. Op een zomerdag als deze is een gazpacho ideaal. We eten er een stuk ciabatta bij.

Zondag

De week sluiten we af met een bijzonder gerecht. Marleen maakte een meloengranité met basilicum. Het is een prima vieruurtje voor een zomerse zondagnamiddag in de tuin. Het is ook nog eens gemakkelijk te maken. Een ijsmachine heb je helemaal niet nodig.

meloengranite met basilicum

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama