Open menu

WellingtonHedwigSjabloonDe eindejaarsfeesten staan voor de deur. Helaas viert de keukenstress ook hoogtij. Om spannigen en ontgoochelingen te vermijden, plan je alles eerst een beetje en leg je vooral de lat niet te hoog voor jezelf. Experimenteren in de keuken doe je beter op een zorgenloze zaterdag, met diepvriespizza binnen handbereik. De anti-stresstips voor kerst van Karin Luiten zijn ook erg handig om calamiteiten in de keuken te voorkomen. Deze week schipperen we qua menu's tussen zeer uitgebreid met viergangenmenu op kerstdag en zeer eenvoudig zoals een pasta met aubergine en tomatensaus. Verder nodigen we vrienden uit voor Mexicaanse fondue en maken we een ovenschotel met aardappel en schorseneer. Tot slot sluiten we de week én het jaar af met hartige oliebollen.

Maandag

Vandaag is het Kerstmis en dat vieren we met een uitgebreide maaltijd. Natuurlijk zijn er de Vegatopia kerstmenu's. Daarnaast mag je gerust ook een menu samenstellen op basis van de honderden "gewone" recepten uit het archief van Vegatopia. De recepten die we nu gekozen hebben werden gemaakt door Frederike, Chantal, Hedwig en Jessi.

Koolraap op sjiek 

***

Soep van rammenas 

***

Wellington met zoete aardappelen, oesterzwammen en rodewijnsaus 

***

Chocolade-munttaartje 

koolraapopsjiek

Dinsdag

Na de rijkelijke maaltijd van gisteren houden we het vandaag simpel. We maken een rösti en daarbij serveren we een winterse salade van witlof, witte bonen, een appel in blokjes, peterselie en een vinaigrette van olie, witte wijnazijn, mosterd, peper en zout.

Woensdag

We nemen gele bietjes, zoete aardappel (of wortel) en broccoli. We maken ze schoon, doen ze in een kom een husselen er wat olijfolie door. Hierna grillen we zo'n 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Hierbij serveren we zilvervliesrijst en pindasaus.

Donderdag

Vandaag houden we het bijna een gemakkelijke pasta met aubergine-tomatensaus. Het is een snelle en vereenvoudigde versie van de bekende pasta alle Norma. 

Vrijdag

Vanavond hebben we vrienden uitgenodigd voor een eindejaarsfeestje. We willen het gezellig houden aan tafel zonder dat het té klassiek wordt. Daarom kiezen ze we voor een kaasfondue op Mexicaanse wijze. Om te dippen serveren we warmgemaakte bloemtortilla’s, nachochips, kortgekookte bloemkool en wortel, gebakken champions en in reepjes gesneden paprika.

Zaterdag

Mag je een overschotel met laagjes aardappel maar zonder lasagnavellen en aardappellasagna noemen? De meningen zijn wellicht verdeeld. Toch is deze aardappellasagna met schorseneren absoluut het proberen waard.

Zondag

Oliebollen horen bij het oudejaar. Maar je hebt geen zin meer in al die zoetigheden? Maak dan eens een hartige oliebol! Bijvoorbeeld met paprika, olijven en oregano of  met Indiase kruiden (of currypasta) en gekookte erwtjes.

chocolade munttaartje Jessi

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama