SpaghettiGegrildeGroentenSjabloonWe zijn klaar voor een week vol seizoensgroenten en Italiaanse inspiratie. We nemen zowel traditionele Italiaanse gerechten als recepten die er losjes op gebaseerd zijn. We beginnen met een salade van gegrilde courgette, cannellinibonen en tomaten met een basilicumdressing. Daarna hebben we nog onder andere een heuse meloenrisotto, een snelle pastasalade met artisjokken en champignons, spaghetti met gegrilde groenten en saus van verse tomaten, polenta met kaas en olijven, hartige pannenkoekjes met sperziebonen en een keurige omelet met courgette. Op zondag laten we het Nederlands sentiment in ons naar boven komen en bakken we roze koeken.

Maandag

We beginnen de week eenvoudig en zomers met een salade van gegrilde courgette, bonen en tomaatjes en een basilicumdressing. Het recept schrijft cannellinibonen voor. Mocht je deze niet vinden, neem van de reuzenbonen en of simpele Hollandse witte bonen. Geef er stokbrood bij.

Dinsdag

De meloen gaat vandaag niet in het dessert maar in het hoofdgerecht. Meloenrisotto is voor ons tikkeltje vreemd, maar in Italië is het meer gebruikelijk. De scheidingslijn tussen groente en fruit is niet altijd even scherp. Wij eten toch ook bijvoorbeeld ook appelmoes bij de friet. Geef bij de risotto een simpele groene salade met rucola.

Woensdag

Bij grote honger en weinig energie is een snelle pastasalade altijd wel handig. Het recept kun je aanpassen naar gelang van wat je in de koelkast aantreft. Vandaag nemen we onder andere artisjokken, olijven en champignons. De pasta spoel je af onder stromend koud water. Dan is die meteen afgekoeld.

Donderdag

Deze spaghetti met gegrilde groenten en saus van verse tomaten maakte Hedwig op een dag dat ze eigenlijk niet echt wist wat klaar te maken. Met de groenten kun je variëren, maar we raden we aan om liefst paprika's te gebruiken voor de zoete smaak. Bij gebrek aan pastinaak kun je gewone doordeweekse oranje wortels gebruiken. Die kun je ook prima roosteren in de oven. 

Vrijdag

Vanavond borrelen we met twee Italiaanse versnaperingen: polenta met kaas en olijven en frittelle di fagiolini, hartige pannenkoekjes met sperziebonen. Wanneer je de porties ruim neemt en nog aanvult met kerstomaatjes, olijven en stokbrood met kaas, kan dit ook prima dienen als avondmaal. 

Zaterdag

Vandaag een maken we een keurige omelet met courgette. Dit gerecht kan als lunch of als licht avondmaal. De pecorino kun je eventueel vervangen door belegen geitenkaas of wat verkuimelde feta. Geef er brood, yoghurtdip, en een tomatensalade met verse munt, citroensap, olijfolie, peper en zout bij

Zondag

We sluiten de week af met puur Hollands sentiment, in de vorm van zelfgebakken vegan roze koeken. Het recept komt uit het onlangs verschenen Funky vegan bakboek van Emma Herngreen. Je kunt de koeken serveren bij de koffie of de picknick. De rest mag morgen mee in de broodtrommel als zoete zonde op kantoor.

roze koeken

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

horecarama

dekbeddiscounter