maissoep klein"Hoor wie klopt daar, kind'ren?" Nee, het is niet de maaltijdbezorger. Deze week maken we alles zelf, helemaal zonder pakjes en zakjes. Zoals reeds eerder organiseren we rond pakjesavond een heuse anti-pakjesweek om aan te tonen dat je populaire kant-en-klaargerechten zonder veel gedoe zelf kan maken. Op maandag maken we een pittige maïssoep met zoete aardappel en kokosmelk. Op dinsdag maken we puree van echte aardappels en op woensdag zoeken we met Karin Luiten Zweedse oorden op en maken we vegetarische pyttipanna. Op pakjesavond komt er een pumpkin mac and cheese op tafel. Op vrijdag gaan we voor tart flambée uit de Elzas en op zaterdag voor knoflook-tomatensoep, een ovenschotel van aardappel en bietjes en chocolademousse. Op zondag maken we tot slot een ontbijtcakeje met haver en banaan.

Maandag

We beginnen met een stevige pittige maïssoep met zoete aardappel en kokosmelk. Het recept is gebaseerd op een kant-en-klare soep uit de Albert Heijn, maar we hebben het aangepast naar onze eigen smaak, waardoor de soep romiger, pittiger en volledig vegan wordt. En het is niet eens veel werk. Serveer met brood.

Dinsdag

Aardappelpuree uit een zakje schijnt heel populair te zijn. Onbegrijpellijk, want zelfgemaakte aardappelpuree smaakt veel beter. Het recept is simpel, maar je moet wel de basis kennen en die vind je in het gelinkte artikel. Serveer met gestoofd witlof en een salade van bruine bonen, fijngehakte rauwe ui, peterselie, olie, azijn, peper en zout. 

Woensdag

De anti-pakjesweek zou niet compleet zijn zonder een recept van Karin "zonder pakjes en zakjes" Luiten. Zeer recent maakte ze haar eigen vegetarische versie van de Zweedse klassieker pyttipanna. Lekker anders. Het recept vind je onderaan de gelinkte pagina. Onlangs bracht Karin het boek De makkelijke Franse keuken uit. Wat ons betreft mag hierop ook een Zweedse variant komen.

Donderdag

Met pakjesavond mogen de kinderen natuurlijk kiezen wat er op tafel komt. Vrij voorspelbaar kozen ze voor macaroni met kaassaus. We nemen geen zakjes waar kaaspoeder en pasta als vermeng zitten, maar maken we culinaire verantwoorde pumpkin mac and cheese. Vervang de mozzarella eventueel door belegen kaas voor een scherpere smaak.

Vrijdag

Vanavond gaan we voor een zelfgemaakte variant op de pizza: de tarte flambée of ook wel flammkuchen. Het is een soort pizza die belegd is met crème fraîche, ui of prei, en kaas, uitkomstig uit de Elzas - dit keer natuurlijk in vegetarische uitvoering.

Zaterdag

We nodigen een paar vrienden uit voor het avondeten. Dit mag iets uitgebreider dan gebruikelijk. Natuurlijk maken we alles zelf. We beginnen met een tomatensoep met heel veel knoflook die verrassend subtiel smaakt. Voor het hoofdgerecht maken we de aardappels anders - zonder saus uit een glas. We gaan voor Meta's ovenschotel van bietjes en aardappel en geven er een salade bij.

In simpele eetplekken durf ik geen chocolademousse meer te bestellen omdat die al te vaak gemaakt wordt van poeder. Daarom vanavond de betere chocolademousse volgens het recept van Tertia, met hazelnoten en een vleugje cognac.

Zondag

Zelfs voor het ontbijt verkopen ze bakjes met havermout en een hoop additieven. Niet nodig! We maken zelf snelle ontbijtcakejes met havermout en banaan. Zelf laat ik de rozijnen (en zelfs de suiker) vaak weg en voeg ik een eetlepel pindakaas toe. Misschien heb je dan wel wat meer melk nodig.

Tarte flambee Jennifer

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

koffiemetkarakter

maxima kitchen equipment

kerstpakkettenidee

horecarama

Maxaro badkamers tegels

dekbeddiscounter