Open menu

JokeAppelbollenJaarlijks maken we bij Vegatopia een aantal kerstmenu's. In ons kerstarchief kun je de menu's terugvinden vanaf het jaar 1999. Dit jaar bereiken we zelfs de 100 kerstmenu's op onze site - en daar zijn we trots op. Deze menu's zijn een mooie inspiratie voor Kerst, maar de afzonderlijke gerechten kun je doorgaans ook op een weekdag klaarmaken, de meeste zijn niet eens zo moeilijk of tijdrovend. Daarom geven we julle deze keer een weekmenu met een greep uit het kerstarchief. We beginnen met schorseneren op Vlaamse wijze, daarna maken we Franse ratatouille, gevolgd door osseng tempeh uit Indonesië. Op donderdag maken we Italiaanse papardelle met pompoensaus en op vrijdag snacken we met Jans Mexicaanse pittig gevulde tortilla's. Op zaterdag koken we een uitgebreid diner samengesteld uit verschillende kerstmenu's, met de gevulde appeltjes van Joke Boon als afsluiter. Op zondag tenslotte bakken we sernik, Poolse cheesecake, voor bij de koffie.

Maandag

Ga vooral creatief om met het kerstarchief. Zo kan een warm voorgerecht ook een deel van een hoofdgerecht worden. Uit het Belgisch kerstmenu van Sven uit 2015 maken we schorseneren op Vlaamse wijze. Serveer met aardappelpuree en een groene salade. Tip: kook wat extra aardappels om morgen op te bakken.

Dinsdag

Uit het menu Klaar binnen een uur uit 2006 van Tertia komt deze ratatouille met boekweithoning. Serveer met gebakken aardappels. Vanzelfsprekend hoef je hiervoor niet lang in de keuken te staan.

Woensdag

Uit Jols Indische rijsttafel uit 2017 maken we deze oseng tempeh, een kruidig gerecht met spinazie, trostomaten en sperziebonen. Geef er witte rijst bij.

Donderdag

Annemieke is dol op de Italiaanse keuken. Daarom maakte ze door de jaren heen meerdere Italiaanse kerstmenu's, telkens vanuit een andere invalshoek. Uit haar Italiaans kerstmenu uit 2006 komt deze papardelle met pompoensaus. Dit gerecht is ook nog eens gemakkelijk te maken. Serveer er lekker donker brood bij.

Vrijdag

We gaan helemaal terug naar 1999, naar de oudste kerstmenu's in ons archief. Dit jaar maakte Vegatopia-oprichter Jan een Mexicaans kerstmenu. Hieruit maken we vandaag pittig gevulde tortilla's. Lekker snackerig en dus ideaal voor op een vrijdagavond.

Zaterdag

Vanavond koken we feestelijk en uitgebreid met gerechten samengesteld uit verschillende kerstmenu's. We beginnen met een cremige briesoep uit Jans Noord-Italiaans kerstmenu uit 2000.

Als hoofdgerecht hebben we aardappelvenkelpuree met paddestoelen en portsaus uit het Bourgondisch vegetarisch kerstmenu uit 2002 van wederom Jan. Hierbij geven gebakken seitan en veldsla met karnemelk-bieslookdressing uit het 100% NL kerstmenu van Jannika uit 2011.

Afsluiten doen we met gevulde appeltjes met bonenspijs, abrikozen en vanillevla uit Jokes bonenmenu van - natuurlijk - Joke Boon uit 2016

Zondag

Hedwigs kerstmenu's staan synoniem voor elegantie. De desserts zijn dan ook erg geschikt als feestelijk vieruurtje op zondag. Zo maakte ze voor het Pools kerstmenu uit 2017 deze Poolse cheesecake met espresso en romige topping van café noir kruim en cacao. En hij is gemakkelijk te maken!

poolsdessert

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama