Open menu

risottobrie2Kaas eten we vooral op brood. Natuurlijk kun je die ook prima verwerken in allerlei gerechten. Deze week geven we daarom recepten met kaas. Vooral het geval je hier zin in hebt of wanneer nog een halve koelkast vol kaas hebt na een kaas- en wijnavond met een paar afmeldingen. Een lijst vegetarisch gestremde kazen vind je trouwens hier. We beginnen met knolselderijstamppot met oude kaas, daarna maken we een broccoli met geitenkaas uit de oven, risotto met brie en ei en een Hollands-Indiase curry met komijnekaas. Op vrijdag snacken we met groenterolletjes met hazelnoot en feta, op zaterdag maken we lasagne met bloemkool en oude kaas. Op zondag sluiten we de week af met mini cheesecakejes met frambozen.

Maandag

Vandaag maken we knolselderijstamppot volgens de klassieke verhouding van één deel groente en een twee delen aardappel. De stamppot werken we af met geraspte oude of belegen kaas. Serveer met een salade van geraspte wortel, geraspte appel, linzen en een mosterddressing.

Dinsdag

Een salade met warme geitenkaas was een tijd geleden dé vegetarische optie bij uitstek op restaurant. Helaas ook vaak de enige optie. Inmiddels is het aanbod toch flink verbeterd en durven we de geitenkaas weer in de keuken gebruiken, maar dan toch niet in een salade. We maken ovenschotel van broccoli en geitenkaas met daarbij aardappels in de schil.

Woensdag

Deze risotto met brie en ei lijkt wel het ideale comforteten. Het is een samensmelten van een klassieke risotto met met het Japanse rijstgerecht "tamago gohan". Het gerecht is niet toevallig afkomstig uit het Braziliaanse São Paulo, waar Italië en Japan, samen met Libanon, de grootste herkomstlanden zijn.

Donderdag

Niet iedereen heeft een keukenkastje vol specerijen. Vooral niet-vegetariërs hoor ik nogal eens verzuchten dat je voor veel gerechten “zoveel kruiden nodig hebt die je daarna nooit meer gebruikt”. Vaak is dit ook een reden om buitenlandse recepten links te laten liggen. Maar zo ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Voor deze “Holland meets India”-curry heb je helemaal geen versterking nodig, behalve dan zout en peper naar smaak. De komijnekaas doet de rest! Geef er naan of rijst bij.

Vrijdag

Voor bij de vrijdagse borrel maken we groenterolletjes met hazelnoot en feta. Griekse loempia’s, zo zou je deze rolletjes ook kunnen noemen. Of mini-groentestrudels. Een combinatiehapje uit verschillende windstreken dus. Je kunt ze trouwens ook serveren bij een hoofdgerecht met wat rijst, yoghurtsaus en een salade.

Zaterdag

Eigenlijk ligt deze combinatie erg voor de hand: bloemkool met een kaassausje is lekker, een lasagne met blauwe kaas is lekker, en bij elkaar is het nog lekkerder. Daarom maken we voor deze zaterdagavond een lekkere lasagne met bloemkool en blauwe kaas.

Zondag

De week sluiten we af met gebak met natuurlijk ook kaas.We bakken mini cheesecakejes met frambozen. Om begrijpelijke redenen kopen we wel diepvriesframbozen. Je kunt ze ook weglaten en de taartjes versieren met geraspte witte chocolade.

Cheesecakes 3

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama