Open menu

SaladeWortelKokosMetaSjabloonDeze week gaan we puur plantaardig, met zowel recepten uit onze eigen rijke archief als met enkele gastrecepten. We beginnen met een snelle avocadopesto met pasta. Daarna gaan we verder met chili con champiñones, een salade van wortel, bleekselderij en kokos. Omdat het aspergeseizoen nog niet voorbij is, maken we op donderdag een vegan versie van asperges op Vlaamse wijze. Op vrijdag bakken we de hummushapjes van Bakken Zonder Beesten. Op zaterdag bereiden we geroosterde bloemkool met pickles en parelgerst volgens het recept van Nicolas Decloedt. Op zondag tot slot maken we twix-shortbread met zoete aardappel voor bij de picnic in het park.

Maandag

We nemen 2 avocado's, maar we maken er geen guacamole mee: vandaag gaan we voor een fusiongerecht. We gebruiken de avocado's als basis voor een puur plantaardige avocadopesto met pasta. Het staat zo op tafel, maar toch heeft het een feestelijk tintje. Geef er nog wat kerstomaatjes bij.

Dinsdag

Bonen zijn één van de hoekstenen van de plantaardige voeding, of eerder: een hoeksteen van de eenwichtige voeding in het algemeen. We koken een variatie op een klassieker: chili sin carne, maar dan met champignons. Lekker met rijst.

Woensdag

Met mooi weer is een salade altijd lekker. Maar ze mag wel wat vullend zijn, zoals deze salade van wortel, bleekselderij en kokos. Als lunch staat deze salade op zich, als avondeten geef je er nog couscous en een gegrild vegaworstje bij.

Donderdag

Het aspergeseizoen is nog niet voorbij. Dit keer gaan we voor een vegan versie van asperges op Vlaamse wijze met scrambled tofu. Het artikel gaat weliswaar over schorseneren, maar de bereidingswijze is dezelfde. Algemene tips voor het bereiden van witte asperges vind je hier. Lekker met (nieuwe) aardappels in de schil.

Vrijdag

Deze hummushapjes zijn een favoriet ten huize van Jessi van de kookblog Bakken Zonder Beesten. Ze zijn namelijk lekker, feestelijk én makkelijk te maken. De hummus maak je natuurlijk wel zelf, anders komt het hapje nooit helemaal tot zijn recht.

hummushapjes BZB

Zaterdag

De Belgische kookzender Njam! is je misschien wel bekend, hij zit ook wel in Nederland op de kabel. Sinds kort hebben ze de reeks Veldvers, waarin Nicolas Decloedt aan de slag gaat met de puur plantaardige keuken. Geen ingewikkelde bereidingen, maar telkens haalbaar én lekker. Vandaag gaan we daarom voor de geroosterde bloemkool met pickles en parelgerst. De bereiding kun je zien in de video hieronder.

Zondag

We willen een simpel gebak dat we makkelijk kunnen meenemen voor een picnic in het park. Deze twix-shortbread met zoete aardappel is hiervoor uitermate geschikt. Je hebt er zelfs geen oven voor nodig. 

TwixShortbread

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama