Open menu

paodequeijo2Wanneer er bij jou een glutenintolerantie wordt vastgesteld, wordt je leven grondig overhoop gehaald. In het Westen zitten gluten in een groot deel van de bereide voedingsproducten, al dan niet verborgen. Toch moet je niet meteen te hard gaan wanhopen, glutenvrij is mogelijk. Zie het als een uitdaging, als een ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden. Daarom brengen we deze week een ongekunsteld en vooral lekker glutenvrij weekmenu, samensteld uit gewone recepten uit ons archief. We beginnen met een vintage Russische salade. Op dinsdag eten we risotto met paddenstoelen, rucola en parmezaan. Op woensdag bakken we hartige drie-linzen-pannenkoekjes. Op donderdag maken we West-Vlaamse puree met karnemelk en kervel. Op vrijdag staan er Braziliaanse kaasbroodjes op het menu. Op zaterdag maken we Indische oseng tempeh. Op zondag tot slot bakken we kokosmuffins.

Maandag

We beginnen de week lekker retro met een vintage Russische salade. Dit is een volledige maaltijd die je gemakkeijk van tevoren kan maken. Ideaal voor een maandag dus. Toch vind ik het stiekem lekker om er nog boekweitcrackers met blauwe kaas bij te eten.

Dinsdag

Risotto maken is helemaal niet moeilijk. De eerste keer is het hooguit even wennen aan de technieken. We maken een klassieke risotto met paddenstoelen, rucola en parmezaan. Bouillonblokjes zijn doorgaans glutenvrij, maar kijk het voor de zekerheid toch even na.

Woensdag

Deze hartige drie-linzen-pannenkoekjes zijn van nature glutenvrij, erg lekker en gemakkelijk te maken. Serveer er de rode salsa bij die je bij het recept vindt. We maken er een volledige maaltijd van door gegrilde courgette en aubergine toe te voegen.

Donderdag

Vandaag maken we een West-Vlaamse stamppot, aardappelpuree met karnemelk en kervel. Lekker door zijn eenvoud. Geef er bijvoorbeeld gebakken tofuplakken met simpelweg peper en zout bij, een salade van tomaat, fijngesneden ui, olie en azijn. 

Vrijdag

In het koloniale Brazilië was de kwaliteit van de tarwe slecht. Daarom bedachten ze deze nu iconische pão de queijo, kaasbroodjes op basis van tapiocameel. De kaasbroodjes passen verrassend goed bij een stevige kop koffie. Ze zijn dus ideaal als vieruurtje of zelfs als ontbijt. Natuurlijk passen ze ook bij de borrel. Je kunt ze verder ook opensnijden en beleggen met bijvoorbeeld mozzarella en gedroogde tomaat of met brie, walnoten en honing.

Zaterdag

Een van de minder bekende valkuilen bij glutenintolerantie is sojasaus. In veel merken zit namelijk tarwe. Gelukkig vind je in elke goede toko of biowinkel een glutenvrije variant. We laten ons dus niet tegenhouden. Vanavond maken we oseng tempeh, een traditioneel vegetarisch Indisch gerecht met tempeh, spinazie en sperziebonen. Lekker met jasmijnrijst en casavekroepoek.

Zondag

Zondag bakdag! We maken Braziliaanse kokosmuffins. Op het eerste gezicht is de ingrediëntenlijst ietwat ongewoon: gecondenseerde melk, geraspte kokos, geraspte kaas en eieren. Het resultaat is wel zeer geslaagd. Lekker bij de koffie, bij de picknick of in de lunchtrommel.

oseng tempeh

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama