Open menu

tagliatelle salieboter thbWe hebben de lichte zomerkost ingeruild voor meer hartige gerechten die bij het beginnende najaar passen. Het eerste gerecht van de week, tagliatelle in salieboter, past evenwel op elke dag van het jaar. Op dinsdag maken we three sister soup uit het zuiden van de Verenigde Staten. Op woensdag bereiden we een simpele fusion pasta en op donderdag eten we gestoofde prei met aardappels en vegaworst. Het weekend zetten we in met een vegetarisch kapsalon. Op zaterdag eten we kibbeh van zoete aardappel, mozzarella en zongedroogde tomaat. Tot slot bakken we op zondag oudewetse zachte wafels.

Maandag

Haal een salieplant in huis en je gaat vanzelf op zoek naar recepten met salie. Die plant groeit best wel snel. Een klassieker bij Eelco thuis is deze tagliatelle in salieboter. Geef er een salade bij en/of gestoofde wortels met erwtjes.

Dinsdag

De combinatie van pompoen, maïs en bonen komt voor bij alle inheemse culturen van de Verenigde Staten en werd overgenomen door de blanke kolonisten. De drie groenten worden 'de drie zussen' genoemd, omdat ze samen gezaaid werden. De planten ondersteunen en stimuleren elkaar in de groei. Deze combinatie gebruiken vandaag in onze three sisters soup. Met een stuk maïsbrood wordt de soep een volwaardige maaltijd.

Woensdag

Voor oosterse gerechten hoef je niet per se mie te gebruiken, een ander soort pasta kan ook prima en is weer eens anders dan anders! Voor deze fusion pasta gebruik je broccoli en paprika, maar je kunt ook restjes groenten uit de koelkast gebruiken.

Donderdag

We houden het simpel, Hollands en lekker met gestoofde prei, aardappelen in de schil en een vegaworst.

Vrijdag

Om een vegetarisch kapsalon te maken heb je geen koksopleiding nodig. Daarom doen we het zelf dit keer. Neem een bakje of een diep bord en schep hierin (zelfgemaakte) friet. Leg hierop gebakken gehalveerde vegaballetjes of gebakken vegan kip-shoarma en daarna een laag salade (ijsbergsla, komkommerblokjes, tomaat) en flink wat knoflooksaus. Werk af met flink wat geraspte kaas en zet even onder de grill.  

Zaterdag

Geïnspireerd door de Libanese keuken maken we vandaag kibbeh van zoete aardappel, mozzarella en zongedroogde tomaat. Doorgaans wordt kibbeh gemaakt in de vorm van ovale balletjes, maar in de vorm van een taart kan ook. Daarbij is het ook wat minder werk om klaar te maken. Serveer met een gemengde salade (wat je in huis hebt) met eventueel nog wat van de knoflooksaus van gisteren.

Zondag

Geen taart vandaag, wel wafels. We gebruiken een traditioneel recept voor zachte wafeltjes van de website Lekker Van Bij Ons op basis van een vier-vierdebeslag. Dit wordt ook doorgaans gebruikt voor het bakken van een cake. Deze wafels houden zich wel een aantal dagen in een afgesloten doos. Je kunt ze ook prima invriezen.

tagliatelle salieboter

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama