Open menu

Milde bloemkoolcurry met paneer en safraanrijst introOns weekmenu heeft niet echt een thema deze week. Wel zijn het vooral gerechten die een donkere avond lekker en lekker gezellig kunnen maken. Op maandag maken we spaghetti aglio, olio e peperoncino. Op dinsdag staat groente-paddenstoelenpastei met linzen en krokante aardappelpuree op het menu. Op woensdag wordt het een milde bloemkoolcurry met paneer en saffraanrijst, op donderdag Poolse kasja. Het weekend starten we met Surinaamse bakabana en lekkere sausjes. Daarna wanen we ons in Griekenland met tzatziki en orzo in tomatensaus. Bij gebrek aan een kerstmarkt bakken we op zondag onze eigen Duitse Lebkuchen.

Maandag

Spaghetti aglio, olio e peperoncino is Italiaans voor spaghetti met knoflook, olijfolie en een pepertje. En meer is het ook niet. Je draait het in een vloek en een zucht in elkaar en het smaakt hemels, zeker als je het bestrooit met versgeraspte Italiaanse harde kaas. Lekker voor een maandag na een lange werkdag. Serveer met groente of salade naar keuze.

Dinsdag

Een ovenschotel gaat er altijd wel in Het voordeel is dat je ook al wat kan voorbereiden. En wanneer de schotel in de oven staat moet je enkel af en toe kijken of het gerecht niet aan het aanbranden is. Vanavond eten we daarom een lekker herfstige groente-paddenstoelenpastei met linzen en krokante aardappelpuree.

Woensdag

Bij curry denk je vaak meteen aan pittig. Maar een curry kan ook erg mild zijn, zoals deze bloemkoolcurry met kokosmelk als basis. Daardoor proef je ook de geurige saffraanrijst beter, die in de magnetron gekookt wordt! Bloemkool lijkt een typisch Nederlandse groente, maar in de Indiase keuken is bloemkool erg geliefd. Zeker in combinatie met kokos en specerijen.  

Donderdag

Boekweit kennen we hier vooral van pannenkoeken en van brood. In Polen en in andere landen in Oost-Europa zijn de boekweitkorrels een stuk bekender, ook bij de hoofdmaaltijd. Daarom halen we een pak boekweit bij de Poolse winkel, de polksi sklep, en maken we een kasja met kastanjechampignons. Lekker met een groene salade en flink wat knoflooksaus.

Vrijdag

Borrelen kan ook op zo'n Surinaams. We hebben nog twee bakbananen op de fruitschaal liggen en maken bakabana. Hierbij geven we de pittige chili-ketchupsaus bij het recept, maar ook nog pindasaus (helemaal onderaan). Lekker met een biertje erbij.

Zaterdag

Op deze donkere avond halen we de Griekse zon in huis. Als voorafje geven we warm Turks brood met tzatziki en een glas retsina. Als hoofdgerecht maken we orzo in tomatensaus met daarbij gegrilde aubergine en gegrilde paprika.

Zondag

Ook in Duitsland doen ze aan Sinterklaas. Nou ja, ze kennen daar ook een Sint Nicolaas, Sankt Nikolaus. Door Duitse kindertjes worden geen pepernoten gegeten, maar Lebkuchen. Aangezien de Sint in het land is en de kerstmarkten in de coronaban zijn, bakken we ze vandaag zelf.

groentepastei op bord

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama