Open menu

rijsttafelSinds afgelopen zondag staan onze nieuwste kerstmenu's online. Daarnaast hebben we een archief van meer dan 100 kerstmenu's van alle voorgaande jaren. Deze recepten kun je ook gebruiken voor doordeweekse gerechten; je hoeft tenslotte niet altijd het volledige menu klaar te maken. Daarom geven we een bloemlezing in dit weekmenu. Op maandag maken we bloemkool-currysoep met tuinbonen en amandelen. Op dinsdag bakken we flammkuchen met witlof en peer. Op woensdag koken we lekker Indisch: vegasateh met pindasaus en terong belado, de dag erop maken we groentegratin met hazelnootcrumble en loempia's met pompoen, noten en salie. Op zaterdag koken we uitgebreid uit meerdere menu's: een frisse koolrabi en truffelige selleriesalade, gevolgd door pakketjes met linzen en bieten-granaatappelsiroop en als desset Argentijnse dulce y queso. Op zondag gebruiken we een gerecht als feestelijk ontbijt, zoals groene flensjes gevuld met kastanjepuree, ricotta & limoen, Aalsterse vlaai of obazda.

Maandag

We beginnen met een vullende soep. Uit Jokes bonenmenu (2016) maken we bloemkool-currysoep met tuinbonen en amandelen. Serveer met zuurdesembrood of vervang de amandelen door croutons van zuurdesembrood.

JokeSoep

Dinsdag

Flammkuchen is een soort Frans-Duitse pizza uit de grensstreek Elzas-Lotharingen. We maken vanavond de flammkuchen met witlof en peer uit het Deutsche Weihnachtsmenü (2013). In het menu is het een voorgerecht, maar je kunt het voor 2 personen als hoofdgerecht serveren met een kleine salade erbij.

Woensdag

Het menu Indische rijsttafel (2017) van Jolanda is, zoals meerdere van haar menu's, erg uitgebreid. Daarom maken we dit keer maar een deel. We kiezen voor sateh van vegetarische kipstuckjes met pindasaus. Verder geven we er nog terong belado, pittige aubergine, en basmatirijst bij.

bakje sateh

Donderdag

Uit het Lekker lui laagjesmenu (2018) komt deze groentegratin met hazelnotencrumble, een lekkere combinatie van zoete aardappel, pastinaak, wortel en bloemkool. Voor een geslaagde gezellige winteravond.

laagjes hoofdgerecht2

Vrijdag

We maken vanavond loempia's maar met een Westerse vulling: loempia's met pompoen, noten en salie uit het Westers Aziatisch kerstmenu (2019). Lekker als snack of als voorgerecht. Als hoofdgerecht misschien met een risotto erbij.

westers aziatisch voorgerecht 1

Zaterdag

Op zaterdag hebben we tijd om uitgebreider te koken. We combineren gerechten uit verschillende menu's. Het voorgerecht komt uit Een beetje klassiek (2015), een frisse koolrabi en truffelige selleriesalade. Als hoofdgerecht geven we Hedwigs feestelijke pakketjes met linzen en bieten-granaatappelsiroop uit Vrienden van Vegatopia (2016). Afsluiten doen we met dulce y queso uit Zuid-Amerikaanse roadtrip (2014). Dit nagerecht is zowel klassiek als exotisch tegelijk. Voor wat meer karakter vervang je de jonge kaas door harde geitenkaas. 

vriendenhedwig

Zondag

Sommige gerechten uit de kerstmenu's kun je zelfs als - erg feestelijk - ontbijt serveren. Neem nu de groene flensjes gevuld met kastanjepuree, ricotta & limoen uit Hedwigs Fusion Italiaans (2019). Ook lekker is de Aalsterse vlaai uit het Kerstmenu voor echte mannen (2014). Geef er eventueel rood diepvriesfruit bij.

Iets steviger, misschien als onderdeel van een uitgebreider ontbijt, is de obazda met wat stevig Duits brood. Dit komt uit menu Roaring Twenties (2014).

dolce groene flensjes

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama