Open menu

zonnige lasagne kleinDit jaar laten we ons regelmatig inspireren door een doordeweekse eetweek van een redacteur. Eerder gaven Eelco en Karl al hun weekmenu. Nu is het de beurt aan mezelf, Sven. Op maandag en dinsdag maken we broccoli met rijst, maar telkens een op andere wijze. Op woensdag komt er chili met kastanjechampignons op tafel en op donderdag spinaziestamppot met champignons en pijnboompitten. Op vrijdag eten we samen met vrienden een zonnige lasagne. Op zaterdag zetten we selderijschnitzels op tafel. Tot slot op zondag maken we eerst pittige hummus van rode linzen met limoen  voor bij de lunch en 's avonds dan nog tempeh met trappist.

Maandag

We beginnen erg simpel: gestoomde broccoli, vegaballetjes van de AH, rijst. Mosterd erbij. Om te vermijden dat ik de broccoli plat kook door de tijd te vergeten, stoom ik hem in de magnetron. Ik snij een halve broccoli in roosjes en doe ze in een glazen kom met deksel. Voeg een beetje water toe. Daarna kook ik hem 3,5 minuut in de magnetron. De kooktijd hangt af van je magnetron. Tip: maak een dubbele portie rijst voor morgen.

Dinsdag

Wanneer je alleen woont, zoals ik, gaat een broccoli niet in één keer op. Toch hoef je niet altijd exact hetzelfde te eten. De rest van de broccoli snij ik in roosjes. De stronk schil ik snij ik in plakjes. Ik smeer ze lichtjes in met olijfolie een bak ze in ongeveer 20 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden, samen met de overgebleven vegaballetjes van gisteren. Dat scheelt weer een pan. Serveer met pittige pindasaus en atjar tjampoer. 

Eerder schrijf ik trouwens ook een artikel met tips voor te koken voor één persoon.

Woensdag

Ik ben dol op hartige éénpansgerechten. Minder afwas maar wel meer smaak. Deze chili con champiñones is een speelse variant op chili sin carne die ooit eens spontaan is ontstaan en die ik daarna nog vaker gemaakt heb. Geef er rijst of aardappels in de schil bij.

Donderdag

Aardappels eet ik  minder vaak dan rijst of pasta. Maar wanneer ik aardappels koop, is dit meteen een zak van twee kilo, waardoor ik ze dan weer meermaals eet. Heel vaak verdwijnen de aardappels in de stamppot. Deze stamppot spinazie met champignons en pijnboompitten van Monique is iets waar je me altijd mee kan bekoren. Wel zou ik de champignons durven vervangen door plakjes goudbruin gebakken tofu.

spinaziestamppot

Vrijdag

Op een vrijdagavond is het altijd gezellig om vrienden uit te nodigen. Vaak kook ik dan uitgebreid, maar eenvoudiger mag ook. Deze zonnige lasagne met prei, paprika en maïs valt altijd wel in de smaak. Afsluiten doen we met een portie chocolademousse.

Zaterdag

Op zaterdag eet ik vaak bij mijn ouders. Mijn moeder volgt Vegatopia natuurlijk ook en ze probeer wel eens onze recepten uit. Ze is erg enthousiast over Eelco's selderijschnitzeltjes. De saus paste ze wel aan. Ze voegde rode paprika toe voor nog meer groenten en nog meer smaak. Lekker met gekookte aardappels.

Zondag

Mijn doordeweekse lunch is meestal een salade, vaak met een soep vooraf. Komkommer, tomaat, mozzarella en zwarte olijven is één van mijn favorieten. 's Zondags heb ik wat meer tijd en mag het wat uitgebreider. Dit is ook het moment dat ik nieuwe recepten voor Vegatopia uitprobeer en daarna fotografeer. Op zo'n moment is deze pittige hummus van rode linzen met limoen ontstaan. Lekker met een salade en warm geroosterd brood.

De week sluit ik af met tempeh met trappist. Lekker met aardappelpuree en een simpele salade.

Hummus van rode linzen

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama