feestelijke mini tacos thbDeze week reizen we in gedachten naar Latijns-Amerika. We gaan naar Mexico, Argentinië en alles wat daar tussenin ligt. Op maandag eten we alvast tallarines verdes - pasta met pesto op z'n Peruaans. Op dinsdag maken we Mexicaanse chili sin carne. Op woensdag eten we eveneens Mexicaans: quesadilla's met pompoen en pepers. Hierna plannen we twee Braziliaanse dagen in: eerst moqueca di palmito uit de staat Bahia en dan op vrijdag kaasbitterballen. Hierbij geven we ook nog een Antilliaans alternatief. Op zaterdag maken we het feestelijk met Mexicaanse mini-taco's. Tot slot bakken we op zondag Argentijnse empanada's met Nederlandse asperges en chimichurri.

Maandag

Peru is een smeltkroes van culturen. Naast een veelvoud aan oorspronkelijke culturen is er ook een rijke Europese invloed, afkomstig van de immigranten. Deze invloed uit zich ook in de Peruaanse keuken. Ons gerecht voor vanavond, tallarines verdes, is gebaseerd op de Italiaanse spaghetti met pesto. Toch hebben de Peruanen hier hun eigen versie van gemaakt, die beschouwd wordt als een typisch gerecht uit de Peruaanse keuken.

Dinsdag

Ook al is het lente, het is vaak nog redelijk koud buiten. Hoog tijd voor iets warms. Denk Mexico, denk pepers, denk een kom vol dampend voedsel. Denk aan chili sin carne wel te verstaan. Chili is zo’n gerecht waar tienduizenden recepten voor zijn, omdat iedereen zijn eigen versie maakt. Zo ook deze chili sin carne van Janika. Misschien niet Mexicaans volgens de boekjes, maar wel erg lekker. Lekker met aardappels in de schil.

Woensdag

Quesadilla's zijn een ander typisch gerecht uit Mexico. Het leuke is dat je hiermee eveneens eindeloos kan variëren. Daarom maken we vandaag quesadilla’s met pompoen en pepers. Serveer met een groene salade. 

Donderdag

We reizen verder naar Brazilië voor moqueca de palmito. Moqueca is een van de traditioneelste gerechten uit Brazilië. De meest iconische versie wordt gemaakt met vis en/of zeevruchten, maar er bestaan ook varianten met vlees of met enkel groenten - in ons geval met palmharten. Het gerecht kent zijn oorsprong bij de oorspronkelijke bewoners, maar het heeft door de tijd heen ook invloeden gekregen uit andere keukens, in het bijzonder de Afrikaanse. Serveer met rijst.

Vrijdag

Vrijdag snackdag met zelfgemaakte gefrituurde kaasballetjes. In veel landen hebben ze hun eigen versie en daarom mag je kiezen welke je maakt: Braziliaanse kaasbitterballen van redacteur Sven of de Antilliaanse kaasballetjes van Jurino Ignacio. Nou ja, als je niet kunt kiezen, maak je ze gewoon allebei.

kaasbitterballen

Zaterdag

In Mexico eet men taco’s als ontbijt bij zogenaamde taqueria’s. Niet de harde taco’s die wij in Nederland kennen, maar kleine wraps gemaakt van verschillende kleuren mais, gevuld met heerlijkheden, die je in twee of drie happen op hebt. Daar komen deze feestelijke mini-taco's ook vandaan: kleine wraps gevuld met allerhande heerlijkheden, leuk voor een dinertje op zaterdagavond.

wraps salsa burrata

Zondag

Het aspergeseizoen begint nu ongeveer. Witte asperges kun je al vinden in de supermarkt en misschien ook bij de lokale aspergeboer. Daarom geven we een twist aan de Latijns-Amerikaanse klassieker empanada's. We maken Argentijnse empanada's met asperges en daarbij chimichurri.Lekker als lunch of voor bij de picnic in het park.

IMG 5319x 600x

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter