Open menu

pindasoepkleinIk heb een vreemd eetpatroon, dat komt doordat ik veel alleen eet; mijn man heeft onregelmatige werktijden en ik werk sinds corona voornamelijk thuis, waar ik het rijk (en het tostiapparaat) volledig aan mezelf heb. Voor één persoon koken vind ik niet leuk, en daarnaast ontbijt ik laat en ’s middags heb ik de neiging te ‘grazen’ en zo mijn eetlust voor de avond te bederven. Om desondanks gezond te eten, heb ik een vrij onorthodox, maar toch verantwoord eetpatroon. Onderstaande is een voorbeeld van hoe mijn eetweek er uit kan zien, afhankelijk van het seizoen, de werktijden van mijn man en van waar ik zin in heb.

Maandag

Thuiswerken terwijl ik ‘s avonds alleen eet. Ik trakteer mezelf voor de lunch op een tosti vega kaas en dito smeerworst; ik ben gek op tosti’s en dit is één van mijn favorieten. Terwijl de tosti gebakken wordt snijd ik drie snoepkomkommertjes in plakjes en een bosuitje in ringetjes en zet alles in wat kruidenazijn te marineren voor later.

In het weekend heb ik drie grote aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik in de oven gegaard en daarvan heb ik er twee verwerkt tot terong belado. Mijn man heeft voor het begin van zijn dienst daar rijst bij gemaakt en gebakken tofu met zoute sojasaus. Ik eet wat er over is, samen met de zure komkommer.

terong belado

 

Dinsdag

Een dagje op kantoor, het avondeten nuttig ik weer in mijn uppie. Als lunch eet ik het wortelsoepje dat ik in bevroren toestand van huis had meegenomen en op kantoor in de magnetron op temperatuur heb gebracht. De soep heb ik gemaakt van bouillon volgens dit basisrecept van Piek. Ik kook de wortels in bouillon (100 gram wortel per dl bouillon) tot ze gaar zijn, pureer alles met de staafmixer en maak het dan op smaak met gebakken gesnipperde ui, kerrie en sriracha. Ik zorg dat ik altijd wat bakjes dikke soep in de vriezer heb staan, zodat ik broodlunches kan afwisselen met soeplunches.

Voor ik naar huis ga eet ik nog wat fruit, want anders trek ik het niet, zeker niet als ik op de fiets ben. Thuis maak ik een gevulde salade met als vulling een restje sperziebonen, ongezouten hazelnoten, en wat gebakken aardappelschijfjes. De inhoud van mijn gevulde salades is altijd afhankelijk van wat er op voorraad is. Over het maken van salades schreef Eelco deze uitgebreide en vooral inspirerende handleiding.

Woensdag

Vandaag werk ik weer thuis en ook deze avond eet ik alleen. Voor de lunch maak ik een salade van kropsla, kidneybonen, avocado en wat verkruimelde tacochips met een sausje van kruidenazijn, tabasco en een theelepel honing.

’s Avonds maak ik van de overgebleven gare aubergine van het weekend een snelle variant op pasta alla Norma: bak twee fijngesneden teentjes knoflook en twee laurierblaadjes in wat olijfolie, doe er een blik tomatenblokjes bij en laat dit 15 tot 20 minuten inkoken. Kook ondertussen spaghetti of linguine, houd bij het afgieten wat van het kookvocht apart. Snijd de aubergine in kleine stukjes (reepjes van ongeveer 2 bij 1 cm) en roer door de tomatensaus, maak de saus op smaak met versgemalen zwarte peper en wat basilicum. Voeg 1 á 2 eetlepels van het apart gehouden kookvocht toe, laat nog even doorkoken en roer zoveel van de saus door de pasta als je lekker vindt. Garneer de pasta met geraspte oude vega kaas.

Donderdag

Dit is een kantoordag, vanavond eten mijn man en ik weer eens gezellig samen. Voor de lunch heb ik pindasoep bij me, met een klein bakje seroendeng en hard gefruite uitjes van de toko als topping. Deze soep vult zo goed dat ik de rest van de dag makkelijk door kom.

's Avonds eten we rijst met bloemkool. Om te voorkomen dat ik later nog ga snoepen of snacken eet ik wat sojayoghurt met zwarte bessen.

pindasoep

Vrijdag

Vandaag werk ik weer thuis, mijn man heeft vrij en zorgt voor het eten. Ergens in de loop van de ochtend krijg ik een smoothie van banaan, bramen uit eigen tuin en wat sinaasappelsap, in de loop van de middag knabbel ik een kom snoepgroenten weg. Het avondeten is een specialiteit van manlief: risotto con i funghi, naar een recept van Celia Brooks Brown uit het kookboek Vegetarische Recepten van de Wereld. Voor wie dat boek niet in huis heeft, deze risotto volgens recept van Hedwig is ook erg lekker.

Zaterdag

Heerlijk weer eens een dag samen vrij, dat betekent laat uit bed en samen ontbijten. Vandaag met koffie en zoete broodjes met abrikozenjam met sinaasappel en gember. Ik hou van de warme smaak van gember en maakte deze jam met een ruim verdubbelde hoeveelheid.

Omdat het eindelijk weer kan, gaan we dineren buiten de deur, bij restaurant Gusto in Rotterdam. Ik was daar zo’n twee jaar niet geweest en was blij verrast met de uitbreiding van de vegetarische opties. De kwaliteit van het eten en de bediening is gelukkig onveranderd.

broodjes

Zondag

Ik slaap uit terwijl mijn man vroege dienst heeft. Het ontbijt wordt een bescheiden brunch: ik eet een volkorenbroodje met champignonragout en daarna fruitsalade van zoete meloen met zure aalbessen.

’s Avonds zijn we samen thuis en we luieren op de bank voor de tv met op tafel stokbrood, houmous (deze van Joke Boon is ook superlekker maar ik had geen biet in huis), baba ganoush, olijfjes, tzatziki, gegrilde courgette en een Griekse salade met vegan feta.

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama