TwixShortbreadkleinBij herfst denken we aan vallende bladeren, avonden die korter en kouder worden, aan pompoenen, maar natuurlijk ook aan de noten die we kunnen rapen in de tuin of in de natuur. Zolang de eekhoorns er al niet mee weg zijn, natuurlijk. Dit keer wijden we ons weekmenu helemaal aan gerechten met noten. Je kunt ze echt op tal van manieren gebruiken. Op maandag bakken we pinda-bonenburgers, op dinsdag wordt het wortelstamppot met paranoten-linzenballetjes. Op woensdag eten we eerst een amandelvichyssoise en daarna gevulde portobello met onder meer walnoten in een eetbaar bakje. Daarna bakken we een herfstquiche met geroosterde hazelnoten. Bij de vrijdagse borrel geven we een panbrood met pistache en olijven en een smeerseltje van rode biet en amandel. Op zaterdag eten we een bijna zondige cannelloni met walnoten, tomaten en rode wijn. Op zondag tot slot maken we Twix-shortbread voor bij de koffie.

Maandag

Technisch gezien zijn pinda's geen noten maar peulvruchten. Toch behandelen we ze culinair gezien als noten omdat ze toch meer op een amandel lijken dan op een erwt. Daarom nemen we ze ook op in dit weekmenu. Vandaag maken we pinda-bonenburgers. Ze zijn gemakkelijk te bereiden en de ingrediënten heb je heel waarschijnlijk al in huis. Geef er gewokte groente bij zoals taugé, paprika, wortel... Jij kiest. Lekker met rijst en loempiasaus.

Dinsdag

Voor het avondeten maken we een wortelstamppot op ouderwetse wijze. Het voordeel is dat je maar één pan nodig hebt voor alles. Dat scheelt afwas én stroom. Hierbij maken we paranoten-linzenballetjes. Geef er verder mosterd bij en eventueel een groene salade.

Wortelstamppot

 

Woensdag

Beginnen doen we met amandelvichyssoise, een soep op basis van witte groente en amandelen. Deze komt uit het noten-kerstmenu van 2017. Als hoofdgerecht maken we gevulde portobello met paddestoelen, walnoten, wilde spinazie en parmezaan in een eetbaar bakje, een recept van Hedwigs persoonlijke kookblog. Het gerecht lijkt spectaculair, maar toch staat het binnen half uur op tafel. Ideaal voor een weekdag, maar ook wanneer je op een feestelijk moment een beetje gehaast bent.

Hedwig portobello

Donderdag

Het is herfst en dat is een prachtseizoen voor wie houdt van pure, stevige smaken. Er is een enorm aanbod van groente, kruiden zijn er nog volop, paddestoelen zijn er in alle soorten en maten en ook het notenseizoen is weer begonnen. Dit combineren we vanavond in deze herfstquiche met geroosterde hazelnoten. Heerlijk met een groene salade.

Vrijdag

Op de website van Havermoutje vonden we een erg leuk recept voor panbrood met pistache en olijven. Lekker voor bij de vrijdagse borrel. Je kan het gewoon zo eten, maar nog beter wordt het met zelfgemaakt smeerseltje van rode biet en amandel.

smeersel rode biet

 

Zaterdag

Vanavond eten we Italiaans. We maken cannelloni met walnoten, tomaten en rode wijn. Dit is een verwengerecht uit de oven met vele smaken en veel kaas. Je eet dit niet elke dag, maar het is perfect voor vanavond.

Zondag

We sluiten de week af in zoetheid. We maken een puur plantaardige Twix-shortbread met onder andere zoete aardappel, cashewnoten en kokos. Je hebt er geen oven voor nodig. Een bijkomend voordeel is dat het zich wel een paar dagen bewaart. Dus wat overblijft kan tijdens de week mee in de broodtrommel.

TwixShortbread

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter