smeuige pompoencake25Deze week eten we Nederlandse winterkost, maar dan met een flinke twist. Haal wel maar alvast genoeg aardappels in huis. Op maandag eten we Chinese koolstamppot met pindajus van Joke Boon, op dinsdag rode kool met dille. Op woensdag maken we romige boerenkool met pastanaaklinten en op donderdag kruidige zuurkool met paprika en champignons. Het weekend starten we met snertburgers. Hutspot aardappel-peen-bataat-pompoen met gekarameliseerde ui en limabonen is dan weer perfect voor op  zaterdagavond. Tot slot nemen we op zondag prei-knolraaproomsoep met cheddarbruschetta als lunch. Daarna bakken we nog een smeuïge pompoencake voor bij de koffie.

Maandag

Een paar dagen geleden publiceerde Joke Boon een recept voor Chinese koolstamppot met pindajus in Trouw. Het gerecht is gemakkelijk klaar te maken en tegelijkertijd eens iets heel anders dan de vertrouwde andijviestamppot. Perfect voor op een maandagavond.

Dinsdag

Vandaag is het tijd voor rode kool, dit keer met dille. Zelfgemaakt, want kant-en-klare rode kool uit de supermarkt smaakt toch altijd hetzelfde. Lekker met gekookte aardappels en vegetarische rookworst.

Woensdag

Eergisteren aten we al stamppot. Daarom doen we helemaal iets anders met de boerenkool die we op de markt kochten. Mischa maakte een soort warme salade van romige boerenkool met pastinaaklinten. Dit is een maaltijd op zich, maar desgewenst kun je er ook nog een stukje zuurdesembrood bij eten.

romige boerenkool

Donderdag

Zuurkool is het gerecht bij uitstek voor rookworst. Maar die hadden we ook al. Gebakken champignons zijn gelukkig een goed, en vooral fijn hartig, alternatief. En wanneer je het hele gerecht een ander tintje geeft, mis je die hele vegaworst niet eens! Daarom eten we nu kruidige zuurkool met paprika en champignons volgens een recept van Jannika. 

Vrijdag

Kun je op een koude winteravond niet kiezen tussen een bord stevige erwtensoep of een vegetarische hamburger? Dan maken we jou het leven een stuk gemakkelijker, want kiezen hoeft niet meer! Met dit recept transformeren we de traditionele snert in een snertburger voor de stevige trek. Serveer tussen een broodje en met friet.

snertburger1

Zaterdag

Hutspot is een andere Nederlandse winterklassieker. Ook deze bereiden we helemaal op onze eigen manier, namelijk hutspot aardappel-peen-bataat-pompoen met gekarameliseerde ui en limabonen, volgens een recept van Annemieke. Een mooi stevig gerecht voor een gezellige zaterdagavond.

vegetarischehutspot

Zondag

Deze prei-knolraaproomsoep met cheddarbruschetta is eigenlijk Iers geïnspireerd. Meer nog, deze soep maakte deel uit van een Iers kerstmenu dat we uiteindelijk niet in zijn geheel geplaatst hebben maar als afzonderlijke, gewone recepten. Toch past dit wel bij onze Hollandse winterweek, omdat stevige preisoep hier ook een klassieker is. Met wat extra kaasbroodjes kan deze soep trouwens perfect als lunch. Daarnaast bakken we nog een smeuïge pompoencake met de pompoen die gisteren overgebleven is.

prei knolraapsoep

smeuige pompoencake23

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter