Open menu

Hummus van rode linzen kleinEerder deze week hadden we al een recept voor Oosterse bonensoep en een wegwijzing voor het bereiden van gedroogde peulvruchten. Daarom wijden we ons weekmenu ook een aan de peulvrucht. Ze zijn tenslotte veelzijdig, lekker en duurzaam. We laten gerechten uit alle windstreken aan bod komen. Eerst maken we couscous met aubergine en foul medames, daarna eten we Peruaanse tacu tacu. Op woensdag maken we Deense frikandellen op basis van rode linzen en op donderdag een Franse cassoulet. Op vrijdag maken we een pittige hummus van rode linzen en op zaterdag experimenteren we lekker met chili Hawaii. Op de laatste dag van de week lunchen we met tempeh in poesta-style en bakken we ook nog een linzenvlaai.

Maandag

Op deze doordeweekse maandag maken we couscous met aubergine en foul medames, een lekker makkelijke, exotische stoofschotel voor als het 's avonds toch nog wat fris wordt. Als alternatief voor de foul medames kun je ook kikkererwten gebruiken.

Dinsdag

We reizen in gedachten van het Midden-Oosten naar Zuid-Amerika: vandaag eten we stevige kost uit de Peruaanse keuken: tacu tacu. Dat is een dikke koek gemaakt van gekruide bonen of linzen en rijst. Je eet het met een spiegelei en gebakken bakbanaan. Comfort food voor een koude dag!

tacu tacu machteld 600x

Woensdag

Terug naar Europa, Dit keer maken we zelf vegetarische Deense frikandellen op basis van rode linzen. Serveer simpelweg met gekookte aardappels, een salade en een lik mosterd.

deense frikandellen

Donderdag

Cassoulet is een traditionele bonenstoofpot uit het zuiden van Frankrijk. Zelf gaan we voor een vegetarische cassoulet met witte bonen en lekker krokant korstje. Eet er grof boerenbrood en augurken bij.

cassoulet

Vrijdag

Hummus kun je in principe maken van elk type peulvrucht, dus niet enkel van kikkererwten. Vandaag maken we een pittige hummus van rode linzen, die we een meer uitgesproken smaak geven door limoen te gebruiken in plaats van de meer traditionele citroen. Ook kun je deze hummus zowel warm als koud eten. Warm lijkt hij wat meer op een dahl en kan hij ook dienen als bijgerecht. Koud is het meer een klassieke hummus die lekker is op een stukje brood, met rauwe groenten of als onderdeel van een mezze. 

Hummus van rode linzen

Zaterdag

In de studentenkeuken wordt traditioneel veel uitgeprobeerd met fruit door de gerechten. Veel van die experimenten zijn een doorn in het oog van de smaakpolitie.  Als culinair verantwoord antwoord op de alom bekende Pizza Hawaii volgt hier een basisrecept voor Chili Hawaii - met ananas uiteraard. Maak het extra feestelijk door er tortillachips en een salsa of guacamole bij te geven.

chili met tortillas

Zondag

Dit weekmenu met peulvruchten zou niet compleet zijn zonder een recept van Joke Boon. Vanmiddag maken we haar tempeh in poesta-style. Tempeh is een soort koek van gefermenteerde sojabonen. Ook peulvruchten dus! Geef er rijst of brood bij.

Natuurlijk bakken we deze zondag ook iets voor bij de koffie. Dit keer wordt het Limburgse linzenvlaai met abrikozenjam volgens een recept van Oh My Dish. In deze vlaai zitten evenwel geen linzen. De naam is meer dan waarschijnlijk afgeleid van het Duitstalige Linzer Torte, ofwel taart uit (de Oostenrijkse stad) Linz. Afgedekt bewaart de taart zich ook een paar dagen. 

Tempeh in poestastijl joke boon

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama