Open menu

PasenthumbDit weekend is het Pasen. Daarom eten we bij Vegatopia de hele week op z'n paasbest: we maken gerechten die niet zouden misstaan op de paastafel, maar die eveneens maakbaar genoeg zijn voor een gewone weekdag. Op maandag maken we ravioli met zelfgemaakte pesto en snijbiet. Op dinsdag bereiden we gevulde tomaten met lente-ui en kaas en op woensdag aardappelsalade met blauwe kaas en walnoten. Daarna bakken we een worteltaartje met gorgonzola, tijm en yoghurt. Op vrijdag borrelen we met canapé's met flageolethummus en eiersalade met kurkuma en kervel. Op zaterdag zetten we het aspergeseizoen in met hartige pannenkoeken met een romige asperge-kruidenvulling. Tot slot bakken we een zonnig paasbrood met mosterd, ui en gruyère.

Maandag

We beginnen met een simpel recept dat de lentezon in huis brengt: ravioli met zelfgemaakte pesto en snijbiet. De ravioli kopen we gemakshalve in de supermarkt, de pesto niet, deze maak je namelijk in een mum van tijd zelf klaar. In plaats van snijbiet kun je trouwens ook spinazie gebruiken.

raviolimetpesto2

Dinsdag

Deze gevulde tomaten met lente-ui en kaas kunnen veelzijdig ingezet worden. Ze kunnen opgediend worden als voorgerecht, als onderdeel van een buffet, maar ook als hoofgerecht. In het laatste geval geef je er een salade en stuk stevig brood bij. Indien je op dit moment nog geen grote tomaten vindt, dan neem je zes tot acht kleinere tomaten. 

gevuldetomaat2

Woensdag

Net zoals de gevulde tomaten van gisteren, kan deze aardappelsalade met roquefort en walnoten zowel als onderdeel van een buffet worden geserveerd, maar ook als zelfstandige hoofdmaaltijd. Deze aardappelsalade is namelijk fink vullend. Wanneer je het als hoofdgerecht opdient, hoeft hier in principe niets meer bij.

Donderdag

Wortels heb je doorgaans wel in huis. Toch vergeet je wel eens wat je er écht allemaal mee kan maken. Neem nu dit worteltaartje met tijm, gorgonzola en yoghurt. In dit hartige taartje zijn wortels prominent aanwezig, maar de gorgonzola en de Griekse yoghurt zorgen ervoor dat hun zoetheid niet overheerst. Serveer de taart warm of lauwwarm met een frisse salade erbij.

140315 worteltaart

Vrijdag

Het is vrijdag, dus organiseren we een gezellige borrel. Als hapjes maken we canapé's (kleine halve broodjes) of sneetjes roggebrood met een lekker beleg. Uit Hedwigs paasontbijt bereiden we hummus van flageolets, sereh & verse basilicum en ook eiersalade met kervel & kurkuma. Beide gerechtjes zijn enerzijds klassiek maar hebben anderzijds een leuke twist zodat ze zeker niet saai zijn.

Paseneisalade

 

Zaterdag

Het aspergeseizoen komt op gang en daar zijn we erg blij mee. Vandaag maken we daarom hartige pannenkoeken van tarwe en boekweit, en we vullen die met witte asperges in een aromatische saus van kruiden uit eigen tuin of balkon. Ideaal als lunchgerecht of als onderdeel van een gezellig lentediner. 

aspergepannenkoek

Zondag

Dit zonnige paasbrood met mosterd, ui en gruyère is een vrolijk geelgekleurde brood dat eigenlijk geen beleg meer nodig heeft. De licht pittige vulling van mosterd, ui en gruyère geeft het brood een diepe smaak. Lekker bij een soepje, als onderdeel van een paasbuffet of bij de zondagse brunch.

zonnigbroodmosterd Jessi 500x

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama