Open menu

arabische salade thbWanneer je vegetarisch kookt, merk je regelmatig dat het gerecht uiteindelijk - vrij toevallig - puur plantaardig blijkt te zijn. Vegan koken is dus minder moeilijk dan je denkt. Daarom geven we dit keer een weekmenu vol ongekunstelde, puur plantaardige gerechten die iedereen kan bereiden. Op maandag maken we een rijstbowl met soja-aubergine en wortelsalade. Op dinsdag risotto met asperges en bier. Op woendag eten we pita met tuinbonenfalafel en knoflooksaus. Op donderdag gaan we dan weer voor een Indiase okracurry. Plantaardige pizza met pulled jackfruit en hummussaus is een mooie opener voor het weekend, maar op zaterdag bouwen we een barbecuefeestje met een couscoussalade met een Arabisch tintje. Tot slot maken we een cashew-cheesecake op zondag, voor de gelegenheid met aardbeien.

Maandag

Op website van Allerhande vinden we een repect voor rijstbowl met soja-aubergine en wortelsalade. Het is een simpel gerecht voor een maandag, maar het is toch hip genoeg om ook in een lunchrestaurant aan te treffen. Dien het natuurlijk ook op in een mooie kom of desnoods een diep bord. Werk af met srirachasaus naar smaak. Voor gevoelige zieltjes mag ketchup ook.

Dinsdag

Risotto is een Italiaans gerecht, maar vandaag geven we het een flinke twist uit de Lage Landen. De website BE Vegan deelt een recept voor vegan risotto met asperges en een Belgisch biertje. Deze risotto is simpel genoeg om tijdens de week te maken, maar toch ook feestelijk genoeg voor in het weekend. Beglisch bier is natuurlijk wel voor interpretatie vatbaar. In Nederland heb je tegenwoordig een heleboel geweldige microbrouwerijen. Haal gerust daar je bier voor in en voor bij het eten.

Woensdag

In winkels met Turkse producten zie je vaak gedroogde tuinbonen liggen. Ze zien er wel interessant uit, maar waarvoor kun je ze nu gebruiken? Ze worden vaak gebruikt in een stoofpotten, maar vandaag hebben we eerder trek in tuinbonenfalafel. Bij falafel denken we doorgaan aan kikkererwten, maar zelfs Wikipedia geeft aan dat tuinbonen even traditioneel zijn. Serveer met warme pitabroodjes, rauwkost naar keuze en vegan knoflooksaus.

Donderdag

Okra's komen uit dezelfde plantenfamilie als de courgette. Ze zijn over het algemeen wel bekend, maar worden niet zo vaak gegeten. In India zijn ze heel wat bekender, zo maken ze daar bhindi massala, een kruidige okracurry. Serveer met rijst en/of naan.

bhindi masala

Vrijdag

Van overgebleven restjes maakte redacteur Helen een plantaardige pizza met pulled jackfruit en hummussaus. Net als de risotto van dinsdag is deze pizza ook geen traditioneel Italiaans gerecht. Wel is het een leuke twist met invloeden uit eigelijk een heleboel landen. Maar in de eerste plaats is deze pizza een ideaal gerecht om het weekend feestelijk in te zetten.

pizza jackfruit

Zaterdag

We halen de barbecue uit het tuinhuisje, maar we houden het wel nog vrij simpel. We bakken simpelweg vegan worstjes uit de supermarkt. Hierbij geven we een mooie couscoussalade met een Arabisch tintje. Indien je geen granaatappel vindt bij de groenteboer, kun je ook graatappelpitjes uit de diepvries kopen bij ondere andere Albert Heijn en Jumbo.

arabische salade

Zondag

Voor bij de koffie maken we een cashew-cheesecake volgens een recept van Bakken zonder Beesten. Een oven hebben we niet nodig, wel een diepvries om de taart op te laten stijven. Het recept gebruikt sinaasappelmarmelade, maar omdat aardbeien in het seizoen zijn, passen we de ingrediënten een beetje aan. De gember in de koekjesbodem vervangen we door kaneel. De marmelade vervangen we door aarbeienjam zonder (veel) stukjes en we beleggen de taart rijkelijk met aardbeien uit eigen land.

cashew cheesecake1

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama