Open menu

Gebakken avocado trostomaat pinda shiso en gembervinaigrette blendbrothers introWe zijn al in juni en dus kunnen we genieten van lekker lange zonnige avonden. Dit vraagt ook om zonnige gerechten, die nog niet helemaal zomers hoeven te zijn. We beginnen met een pastasalade met maïs, erwten en kaas. Op dinsdag maken we schelpjespasta met rucola-gorgonzolasaus. Daarna is het tijd voor een aubergineschotel met gekarameliseerde ui en een Griekse salade. Onze wekelijkse afspraak met asperges is dit maal op Vlaamse wijze, voorafgegaan door een tuinkerssoep. Op vrijdag serveren we het betere fastfood: falafel met gegrilde venkel, zoete aardappel en yoghurt-looksaus. Op zaterdag eten we gebakken avocado, trostomaat, pinda, shiso en gembervinaigrette. Afsluiten doen we met rabarber met haver, amandelen en kwark als ontbijt of als toetje.

Maandag

Het is mooi weer, dus een pastasalade mag weer op het menu. Een voordeel is dat je deze ruim van te voren kan maken. Deze pastasalade met maïs en erwten van de website van Ekoplaza is vrij simpel, bijna minimalistisch. Geef er eventueel nog een warm zacht gekookt eitje bij. 

Dinsdag

Rucola is lekker door de salade, maar verder komen we vaak niet. En dan heb je net een hele grote hoeveelheid gekocht. Diep in het uitgebreide archief van Vegatopia vonden we nog een recept voor conchiglie met rucola-gorgonzolasaus waarin je rucola kunt verwerken. Dit is helemaal iets anders. Lekker met een gemengde salade met zwarte olijven.

Woensdag

Uit liefde voor de Griekse keuken bedacht redactrice Hedwig deze aubergineschotel met gekarameliseerde ui en een Griekse salade. Deze maaltijd is zowel vullend als zomers. Geef er een stukje stokbrood bij en een glas retsina.

Hedwigaubergineschotel

Donderdag

Vandaag koken we lekker klassiek. We beginnen met een courgette-tuinkerssoep. Daarna geven we asperges op Vlaamse wijze als hoofdgerecht, nu het toch nog even het aspergeseizoen is. Lekker met aardappels in de schil of aardappelpuree. Verder hoeft hier niets meer bij.

tuinkerssoep

Vrijdag

Het is vrijdagavond, dan mag het avondeten iets snackeriger, maar toch met een verfijnd randje. Op de website van de Belgische supermarkt Colruyt vinden een recept voor falafel met gegrilde venkel, zoete aardappel en yoghurt-looksaus. De venkel en de zoete aardappel snij je in reepjes en rooster je in de oven, met sesam. Veel lekkerder dan de standaard snackbarsalade. Om het geheel helemaal naar een hoger niveau te tillen, kun je ook de falafel nog zelf maken.

Zaterdag

Avocado's kennen we nu wel allemaal, maar gebakken avocado zie je niet vaak. Daarom gaan we met dit recept voor gebakken avocado, trostomaat, pinda, shiso en gembervinaigrette de Aziatische toer op, met pinda en gember. Simpel maar wel spannend en helemaal iets anders dan guacamole met trostomaatjes. Lekker als lunch of als licht avondmaal met een stukje brood.

Gebakken avocado trostomaat pinda shiso en gembervinaigrette blendbrothers

Zondag

Net zoals asperges kun je rabarber ook maar toch een korte periode in juni vers krijgen. Met seizoensgebonden fruit en groente is absoluut niets mis: zo heb je voor elk moment in het jaar iets om naar uit te kijken. Asperges hadden we al deze week, dus nu is het de beurt aan rabarber, meer bepaald rabarber met haver, amandelen en kwark. Even eenvoudig als lekker. Je kunt hem serveren als ontbijt of als toetje.

rabarberkwark

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama