Open menu

raapstelenstamp thbDeze week serveren we voor een laatste keer de lente op ons bord. Asperges zijn namelijk nog volop verkrijgbaar maar de eerste courgettes verschijnen ook al in de moestuin. We gebruiken zowel recepten van Vegatopia als leuke recepten van andere websites. Ons eerste gerecht is een pittige aardappelsalade met spinazie en kikkererwten. Daarna gaan we verder met spaghetti aglio, olio e peperoncino. Op woensdag eten we courgetteburgers met sinaasappel-wortelsalade. Op donderdag maken we een Midden-Oosterse salade met bloemkool en haloumi. Daarna barbecueën we met courgette met peterseliedressing, feta en pijnboompitten. Op zaterdag eten gebakken raapsteeltjesstamppot met verse doperwten. Op zondag brunchen we in stijl met gepocheerd ei à la Florentine met asperges, toast en truffelhollandaise en aardbeien met kwarkslagroom en koekkruimels.

Maandag

Op website van Be Vegan stoten we op een leuk recept voor pittige aardappelsalade met spinazie en kikkererwten uit het kookboek One Healthy Kitchen van Ellen Charlotte Marie. Simpel, zonnig en lekker troosteten tegelijkertijd, dus ideaal na een lange werkdag. Het recept raadt krielaardappels aan, maar kleine vastkokende aardappeltjes zijn even goed. Snij ze daarna in stukken. 

Dinsdag

Spaghetti aglio, olio e peperoncino is Italiaans voor spaghetti met knoflook, olijfolie en een pepertje. En meer is het ook niet. Je draait het in een vloek en een zucht in elkaar en het smaakt hemels, zeker als je het bestrooit met versgeraspte Italiaanse harde kaas.

spaghetti aglio olio

Woensdag

Op de website van een margarinemerk verwacht je doorgaans hooguit een recept voor brownies en bechamelsaus. Gelukkig klopt dit tegenwoordig niet meer, want op de website van het Belgische merk Solo vonden we een leuk recept voor vegetarische courgetteburgers met sinaasappel-wortelsalade. Hamburgers zijn ook lekker op een weekdag, vooral wanneer ze zelfgemaakt zijn.

solo burger

Fotocredit: Solo

Donderdag

Beetgaar gestoomde bloemkool doet het erg goed in een Midden-Oosterse salade, bijvoorbeeld samen met bleekselderij, paprika en ijsbergsla. Bestrooi met geroosterd sesamzaad en combineer naar wens met bulgur, halloumi, Turkse yoghurt en Turks brood of friet. 

maaltijdsalade halloumi ciabatta

Vrijdag

Op de website van Jumbo vind je tegenwoordig heel wat barbecuerecepten. Gelukkige hebben ze ook een sectie met vegetarische recepten. Daar vonden we courgette op de BBQ met peterseliedressing. Op zich is het heel eenvoudig, maar het toevoegen van pijnboompitten en feta maakt het geheel af. Lekker met een couscoussalade of tabouleh.

Jumbo courgette

Fotocredit: Jumbo

Zaterdag

Raapstelen zijn één van de lentegroenten die we nogal eens willen vergeten. Soms vind je ze in de supermarkt, maar meestal moet je er speciaal voor naar groenteboer, biowinkel of markt. We kunnen er gewoon stamppot mee maken, maar dit keer maken we het dubbel lekker door de raapsteeltjesstamppot op te bakken. Voor een totaal lentegevoel geven we er verse doperwtjes bij.

raapstelenstamp

Zondag

De zondagse brunch houden we in stijl: we maken gepocheerd ei à la Florentine met asperges, toast en truffelhollandaise volgens een recept van Jeroen Meeus. Geen dagelijkse kost in de letterlijke zin van het woord, maar wel heel lekker. Het toetje, aardbeien met kwarkslagroom en koekkruimels, is veel simpeler, maar evenzeer in het seizoen en erg lekker.

Aardbeientoetje

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama