Open menu

tostada kleinHet is komkommertijd, synoniem voor de kalme zomerperiode waarin er nauwelijk iets gebeurt. Maar dat hoeft eigenlijk niet zo te zijn. Wij nemen de term daarom erg letterlijk en passen hem toe op ons weekmenu: we maken uiteenlopende recepten waarin komkommer of tomaat een belangrijke rol spelen. Beginnen doen we licht en makkelijk met een boterham met groene groente. Daarna staan we iets langer in de keuken voor een voorraadje geroosterde tomatensaus. Op woensdag maken we een Japanse noedelsalade met komkommer en op donderdag gevulde tomaten met quinoa, groenten en feta. Vervolgens koken we twee menu's: eerst een koud soepje van avocado, komkommer en verse kaas, makkelijke Franse tomatentaartjes en een cocktail met gin, komkommer en limoen. Daarna uitgebreid Perzisch met een glas komkommer-muntlassi toe. Tot slot maken we op zondag een Andalulische toast met tomaat als ontbijt.

 

Maandag

Een simpel gerecht als lunch of op een hete zomeravond wanneer je echt geen fut meer hebt om een warm gerecht klaar te maken, dat is de groene groenteboterham die we terugvonden op de website Lekker Van Bij Ons. Het is een boterham belegd met geitenkaas met verse kruiden en groene groente zoals komkommer en groene paprika. Fris en boordevol verschillende smaken. Wel zou ik het klassieke bruine brood vervangen door dikke plakke zuurdesembrood van goede kwaliteit. Iets met rogge of boekweit zou helemaal top zijn.

groene groente boterham

Foto: Lekker Van Bij Ons

Dinsdag

We hebben plots heel veel tomaten. Daarom koken we niet enkel voor vandaag, maar eveneens voor de voorraadkast. We maken een flnke portie geroosterde tomatensaus. We doen bijna alles in glazen potjes behalve de portie voor vanavond. Omdat de saus al genoeg werk was, houden we het verder wel simpel: vegaballetjes uit de supermarkt, pasta met de tomatensaus, wat geraspte kaas en wat rucola.

tomatensaus veel potjes

Woensdag

Vanavond maken we een Japanse noedelsalade met onder andere komkommer. Theenoedels zijn mogelijk moeilijk te vinden, maar sobanoedels vind je wel in de toko of in de biowinkel. Geef hierbij nog gebakken aubergines die je afkruidt met knoflookpoeder, chilipoeder en geroosterd sesamzaad.

Donderdag

Gevulde tomaten uit de oven, lekker! Maar met welke vulling? Op de website van Libelle Lekker vonden we dit recept voor gevulde tomaten met quinoa, groenten en feta. Dit gerecht is stevig en toch boordevol zomerse smaken. Zo'n gevulde tomaat is al een maaltijd op zich, dus buiten eventueel een kleine groene salade hoeft hier niets mee bij.

Libelle Lekker Gevulde Tomaat

Foto: Libelle Lekker

Vrijdag

We zetten het weekend in met een ontspannen menu. Eerst nemen we een koud soepje van avocado, komkommer en verse kaas. Lekker verfrissend na een lange, warme dag. Daarna bakken we Franse tomatentaartjes. Ze lijken op pizza, maar omdat we bladerdeeg gebruiken, zijn ze nog gemakkelijker om te maken. Tot slot maken we het helemaal gezellig en drinken we een lekkere cocktail met gin, komkommer en limoen.

tomatentaartje

Zaterdag

Vanavond koken we uitgebreid Perzisch. De Perzische (of Iraanse) keuken begint meer bekend te worden, maar ze heeft nog niet de erkenning die ze echt verdient. Het hoofdgerecht bestaat uit Perzische kruidenrijst, gebakken eieren met feta, harissa-tomatensaus & koriander en daarbij een salade van radijs, komkommer & rode ui met een munt-oranjebloesemdressing. Een echt dessert maken we niet meer, in plaats daarvan drinken we een glas verfrissende lassi met komkommer en munt.

Salade met radijs Persiana

 

Zondag

In de Spaanse regio Andalusië is tostada con tomate. een geroosterd broodje met olijfolie en tomaat het traditionele ontbijt. Dit vind je in zo goed als elke eetplek en gaat doorgaans samen met kopje koffie met melk. Nu het volop  zomer is en je lekkere zongerijpte tomaten kunt vinden in de handel of in je eigen tuin, is dit ook een prima ontbijtidee voor bij ons thuis.

tostada sevilla

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama