Open menu

tomatentaartje kleinMoederdag staat voor de deur. Deze week geven we een lekker menu dat heel eenvoudig te maken is, zodat je ook zonder veel kookervaring de persoon die je wil vieren uitgebreid in de bloemetjes kunt zetten. Beginnen doen we vandaag met het voorgerecht. We maken makkelijke Franse tomatentaartjes op basis van diepvriesbladerdeeg en verse tomaten. Dit gerecht is bekend in Frankrijk, je vindt ze zelfs kant-en-klaar in de diepvriesafdeling van sommige supermarkten. Maar bij ons heeft bijna niemand er ooit van gehoord. Helemaal onterecht vinden we. Voor een vegan versie gebruik je plantaardig bladerdeeg en laat je de geitenkaas weg.

Als voorgerecht of hapje voor 2-4 personen

4 plakjes diepvriesbladerdeeg
ongeveer 3 flinke, stevige (pruim)tomaten
2-3 el zachte mosterd
2 tl Provençaalse kruiden
50 g geraspte geitenkaas 
peper en zout

  • Haal de plakjes bladerdeeg één à twee uur van tevoren uit de diepvries en laat ze afgedekt ontdooien in de koelkast.
  • Wanneer ze ontdooid zijn, snij je een cirkel van elk plakje bladerdeeg (inclusief het beschermende papiertje) of plastic. Tip: zoek een ronde kom of een potje van dezelfde grootte als sjabloon. Je kunt ze desnoods ook gewoon vierkant laten. Daarna plaats je de bladerdeegrondjes voorzichtig met de deegkant naar beneden op een vel bakpapier of een siliconen bakvel. Haal het plastic of papiertje eraf.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Besmeer de vier plakjes nu met een laagje mosterd.
  • Snij de tomaten met een zeer scherp mesje in dunne plakjes van ongeveer 2 mm en leg ze dakpansgewijs in een rondje op de deegplakjes.  Kruid met de Provençaalse kruiden, peper en zout. Bestrooi ze tot slot met de geraspte geitenkaas.
  • Bak de tomatentaartjes op een bakplaat gedurende 15 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven.
  • Plaats de taartjes op een taartrooster en laat ze even afkoelen.

Serveer ze lauwwarm of koud.

tomatentaartje voorbereiding

tomatentaartje


De andere gerechten uit het moederdagmenu:


Meer makkelijke doch feestelijke voorgerechtjes!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama