Open menu

QuicheBietenSjabloonVandaag is het de eerste dag van oktober. Daarom laten we inspireren door recepten uit de oktobermaanden van telkens een ander jaar. Alle gerechten passen in de ontluikende herfst, maar zijn toch onderling erg verschillend. Op maandag maken we spinaziestamppot met maïskoekjes. Op dinsdag eten we vegetarisch zoervleisj van linzen met friet. Daarna bakken we een hartige taart met bietjes, kwark en feta. Op donderdag eten we Indiaas: goed gevulde groentecurry met kruidige rijst en onion bhaji. Het weekend beginnen we met wontons met een vegetarische vulling van paddenstoelen en walnoten, gevolgd door herfstpaté van paddenstoelen en pompoen met gorgonzolasaus op de zaterdagavond. Omdat appels nog volop geplukt worden, bakken we op zondag een appelcake met wei.

Maandag

Vanavond staat spinaziestamppot op het menu. Daar mag nog natuurlijk een bijgerecht bij. Een spiegeleitje zou kunnen, maar toch maken we liever deze maïskoekjes uit oktober 2021. Deze zijn klaar in een handomdraai. Indien er een paar overblijven, kun je ze morgen meegeven in de lunchtrommel.

maisbeignets

Dinsdag

Linzen zijn een prima vleesvervanger. Voor een recept uit 2015 nam Emma dit best wel lekkerlijk. Gebaseerd op het klassieke Limburgse zoervleisj maakte ze vegetarisch zoervleisj van linzen. Lekker sauzig, dus ideaal voor bij friet.

Woensdag

We hebben zin in nog meer comforteten. Ons oog valt op een recept van Meta uit 2016 voor quiche met bietjes, kwark en feta. Eigenlijk is het niet helemaal een quiche, omdat hij gemaakt is met brooddeeg, wat tot een lichtere hartige taart leidt. Deze quiche is warm lekker, maar ook koud. Eventuele restjes kunnen dus prima voor 's anderendaags worden gebruikt.

QuicheBietenMeta

Donderdag

Van Facebookvolger Monique kregen we in 2020 een recept voor een goed gevulde groentecurry met kruidige rijst en onion bhaji. Deze gefrituurde onion bhaji maken het gerecht helemaal af. Die bhaji doen het overigens ook erg goed als borrelhapje of hartige snack tussendoor.

groentecurry bhaji

Vrijdag

Wontons, dumplings, mandu's of gyoza's zijn allemaal gevulde Aziatische deegkussentjes die gebakken, gestoomd of gekookt worden. Wij maken wontons met een vegetarische vulling van paddenstoelen en walnoten, een recept uit 2017. Vergeet de dipsaus niet.

wontons

Zaterdag

Hedwigs recepten zijn vaak erg feestelijk en daarom ideaal voor een etentje op zaterdagavond. Zo ook deze herfstpaté van paddenstoelen en pompoen met gorgonzolasaus uit 2018. Dit gerecht dompelt ons meteen onder in prettige herfstige sferen.

Herfstpate

Zondag

De appeloogst is volop bezig: een goede reden om een appelcake te bakken.In 2019 maakte Emma een appelcake met wei. Deze kwam tot stand nadat ze de wei die uit de hangop lekte toch niet verloren wou laten gaan. Lekker voor bij de koffie.

appelcake wei

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama