Open menu

herfstpatekleinDit is typisch zo’n gerecht waarmee je je met plezier laat onderdompelen in herfstige sferen. Want dit is hét seizoen waarin er weer volop paddenstoelen en pompoen verkrijgbaar zijn. Beide heb ik verwerkt in onderstaande hartige herfstpaté. Wij eten regelmatig pasta met gebakken paddestoelen en gorgonzolasaus. Het is een geweldige combinatie, niet moeilijk, snel klaar en toch geef je gasten ermee het gevoel dat je er uren voor in de keuken te hebben gestaan. Om er eens een andere draai aan te geven heb ik deze herfstpaté bedacht. Je kunt hem zowel in een cakevorm als in een patévorm maken. Ik serveerde de paté met gorgonzolasaus, tagliatelle en een groene salade. 

Voor 4 personen als hoofgerecht

Voor de paddenstoelenpaté:

3 el olijfolie 
500 g kastanjechampignons
150 g gemengde ongezouten noten 
1 rode ui
2 tenen knoflook
400 g flespompoen 
1/2 bosje verse salie (zo’n 12 blaadjes)
peper en zout
3 eieren + 1 eidooier
boter in te vetten 

Verder nodig:

1 cake-of patévorm van 1 liter
1 vel bakpapier

Voor de gorgonzolasaus:

2,5 dl slagroom
250 g milde gorgonzola (de pikante is te heftig)
1 teentje knoflook
versgemalen peper
4 takjes verse peterselie
300 g (gedroogde) tagliatelli 

  • Hak de kastanjechampignons niet al te fijn in een keukenmachine (gebruik de pulseknop) of snij ze fijn met de hand. Doe de gehakte paddenstoelen in een kom. Hak daarna de noten niet al te fijn en houd ze apart. Snipper de rode ui, pers de knoflook uit en snijd de salie fijn.
  • Fruit de ui en de knoflook op een laag vuurtje gedurende vijf minuten en voeg er dan de gehakte paddenstoelen, pompoen en salie aan toe. Zet nu het vuur hoog en roerbak de massa tot de champignons en de pompoenstukjes gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Laat het mengsel uitlekken in een vergiet om zoveel mogelijk van het vocht kwijt te raken. Doe daarna in een ruime kom en laat iets afkoelen. Roer er de gehakte noten door, breek er de drie eieren boven, voeg de extra eidooier toe en roer nogmaals door. 
  • Teken de bodem van de vorm op het bakpapier en knip uit. Leg het stuk bakpapier op de bodem van de vorm en vet de vorm daarna in met boter.
  • Stort de paddenstoelenmassa in de vorm en druk met een lepel goed aan. 
  • Bak de paté 45 minuten in een voorverwarmde oven op180 graden. 
  • Voor de gorgonzolasaus: 15 minuten voor het einde van de baktijd van de paté, kun je de gorgonzolasaus maken. Verwarm de slagroom en pers er de knoflook boven uit. Laat de gorgonzola langzaam in de saus smelten, breng de saus op smaak met zout en peper. Houd de saus warm. 
  • Kook, terwijl je de saus maakt, de tagliatelle volgens gebruiksaanwijzing.
  • Verwarm de borden door deze in een bak heet water te zetten. De oven is tenslotte bezet door de paté.
  • Haal de paté daarna uit de oven. Indien je een patévorm gebruikt hoeft de paté niet te worden gestort, wanneer je een cakevorm gebruikt wel. Snijd hiervoor de zijkanten van de vorm los van de rand, zet er een rechthoekig bord of een snijplank overheen en keer de paté om op het bord. 
  • Snij een paar plakken van paté. Leg deze op een bord samen met wat tagliatelle en giet er wat van de saus over. Werk af met fijngehakte peterselie. 

Serveer met een groene salade en/ of gestoofde wortelen.

Herfstpate


Meer paddenstoelen!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama