Open menu

buddhabowl thbWanneer je vegetarisch kookt, kook je zonder twijfel vaker dan je denkt spontaan puur plantaardig. Daarom dit keer een weekmenu vol met lekkere, bijzondere en erg verschillende puur plantaardige gerechten. Op maandag maken we een een pittige éénpansfusionpasta met groente en kokosmelk en op dinsdag een Indiase spinaziecurry met krokante tofu. Daarna gaan we twee maal voor Nederlandse kost: eerst een zoetzuur van linzen met daarbij aardappels en spruitjes en dan een stevige erwtensoep, met of zonder vegan rookworst. Op vrijdag snacken we met kruidige martabak met een vulling van kastanjechampignons. Een buddhabowl met lekker veel groente en misodressing is dan weer lekker trendy voor op zaterdag. Tot slot zijn er chocolade-notenballetjes voor bij de koffie op zondag.

Maandag

Pasta hoef je niet noodzakelijk in water te koken. Wanneer je de juiste verhouding weet, kun je hem ook laten meekoken met de groenten en de saus. Minder werk, minder stroom en minder afwas. En ook een goede reden om de zakjes pasta met sauspoeder in het supermarktrek te laten staan. Vandaag maken we een een pittige éénpansfusionpasta met groente en kokosmelk

eenpotspasta

Dinsdag

Indiaas eten zetten we altijd met plezier op tafel. Een van de grote klassiekers is de spinaziecurry. Zelfs in India wordt de paneerkaas wel eens vervangen door tofu. Daar is dus niets mis mee. Daarom maken we dit keer Indiase spinaziecurry met krokante tofu. Serveer met basmatirijst.

palak tofu

Woensdag

Tafelzuur kopen we doorgaans in de supermarkt, maar je kunt het ook zelf maken. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Zo bedacht Joke Boon een zoetzuur van linzen. Lekker met bijvoorbeeld aardappels en spruiten. Natuurlijk maak je een flinke portie, zodat je een paar potjes hebt voor de voorraadkast.

linzenzoetzuur joke boon 400

Donderdag

Het wordt vroeg donker en de bladeren beginnen te vallen. Nu mogen we weer zonder blozen erwtensoep op tafel zetten. We maken de versie uit het Vegatopia Kookboek met beetgare groenten en een scheutje wijnazijn voor een fris accent. Bij erwtensoep hoort natuurlijk roggebrood of ander donker brood. Wij houden je niet tegen als je er ook nog een plantaardige rookworst (geheel of in schijven) bij wil serveren.

erwtensoep

Vrijdag

Vanavond snacken we met martabak. Dit is een soort gevulde pannenkoek afkomstig van het Arabische Schiereiliand. We kiezen voor een kruidige versie met kastanjechampignons. Ze lijken een beetje op loempia en dus zijn ze erg lekker met de typische loempiasaus.

Messy martabak Vegan comfort

Zaterdag

Buddhabowl, sushibowl en pokébowl zijn verschillende namen voor eigenlijk hetzelfde: verschillende componenten van een gerecht, netjes geschikt in een diep bord. Dit heb je mogelijk zelfs spontaan gemaakt voordat het hip werd. Maar het is lekker en dat telt. Daarom eten we vandaag een buddhabowl met lekker veel groente en misodressing.

buddhabowl

Zondag

Op de kookblog Hedwigs Recepten vonden we dit een leuk recept voor chocolade-notenballetjes met kokos. Gemakkelijk te maken en je hebt helemaal geen oven nodig. Lekker bij de koffie en ook makkelijk mee te nemen als snack tijdens een herfstige boswandeling. De nieuwsgierige kat krijg je er als bonus bij.

Hedwig notenballetjes

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama