Open menu

linzen_zoetzuurOnze gastredacteur Joke Boon is op dit moment druk met de laatste loodjes van haar kookboek 'Bonen! Elke maand 12 verrassende recepten met bonen', dat medio november bij Carrera Culinair verschijnt. Wij zijn trots dat we de komende tijd alvast af en toe een voorproefje mogen plaatsen uit dit boek. Vandaag: zoetzuur van linzen!

Al een tijdje liep ik rond met het idee om zoetzuur van peulvruchten te maken. Linzen leken me daarvoor het meest geschikt, om hun stevige vorm en smaak. Een soort linzensalade in een potje moest het worden. En dat is wonderwel gelukt. Het is lekker om zo te eten, als bijgerechtje maar ook uitgelekt door de sla of - heel verrassend - door gebakken aardappeltjes die je met vegaspekblokjes hebt vermengd.

Door meerdere potjes tegelijk te maken, het blijft op een koele donkere plek wel een poos (plm 1 jaar) goed, heb je altijd iets in huis. Gebruik vooral linzen die heel blijven tijdens het koken, zoals bruine, Du Puy, Franse, groene, Beluga of berglinzen.

Zoetzuur van linzen

voor 3-4 potjes a 200 ml

150 g bruine linzen (of een andere soort die heel blijft)
200 g winterwortel, in blokjes van 1 cm gesneden
250 ml goede natuurazijn
200 ml water
75 g suiker
1 ½ el zout
2 kleine rode uien fijngesnipperd
2 laurierblaadjes
1 el geel mosterd zaad
extra: 3-4 glazen potjes (200ml) 10 minuten in kokend water uitgekookt of meegedraaid in de vaatwasser

  • Was de linzen in een bolzeef onder koud stromend water. Zet ze op met ruim koud water (zonder zout) en kook ze in 20-25 minuten beetgaar en giet ze af. Zet even apart.
  • Kook de wortelblokjes in (ongezouten) water in 5 minuten beetgaar en giet ze af.
  • Meng de azijn met het water, de suiker, het zout, de ui en de kruiden. Breng aan de kook en laat 3 minuten zachtjes koken tot de suiker is opgelost en de ui wat zachter is geworden.
  • Doe de linzen en de wortel bij het kokende azijnmengsel en laat alles nog 1 minuut doorkoken.
  • Schep het warme linzen-wortelmengsel in de potjes en verdeel het vocht erover.
  • Draai de potjes stevig dicht, zet ze 5 minuten op hun kop om vacuüm te laten trekken.
  • Het linzenzoetzuur is meteen eetbaar, even laten intrekken is nog lekkerder.

Fotografie: Simone van den Berg (Simone's Kitchen)

Joke's boek komt medio november uit. Al eerder plaatsten we uit dit boek een recept voor dahl, tempeh in poesta-stijl en voor gevulde peultjes.

 


Meer met linzen!

Joke, gastredacteur, tosti-expert, blogt ook op haar eigen blog.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama