Open menu

PreiGebakkenSjabloonDe herfstgroenten mogen op tafel en ook de typische wintergroenten begin je nu in de winkels te vinden. Daar maken we natuurlijk handig gebruik van, want seizoensgroenten zijn sowieso milieubewust en goedkoop. Als eerste gerecht maken we alvast gnocchi met spruiten en gorgonzola-roomsaus. Op dinsdag maken we een minder seizoensgebonden pokébowl. Op woensdag eten we gebakken prei en op donderdag quiche van filodeeg met pompoen en Italiaanse harde kaas. Het weekend zetten we in met een mini-oktoberfest met pretzels en obazda. Spaanse kaasstosti's worden onze zaterdagse lunch. Op zondag bakken we dan weer een stevig noten-vruchtenbrood.

Maandag

We beginnen simpel maar lekker: we maken gnocchi met spruiten en gorgonzola-roomsaus, nu we weer verse spruiten in de winkel of op de markt vinden. De gnocchi kopen we kant-en-klaar in de supermarkt, maar je kunt ze ook zelf maken. Het recept schrijft vega hamblokjes voor, maar je kunt ook vega speckjes of zelfs grof gehakte walnoten gebruiken.

Dinsdag

Het gerecht voor vanavond noemen we gemakshalve Japanse kom, maar pokébowl zou ook kunnen. Tertia maakte dit recept namelijk al voor Vegatopia ruim voordat de pokébowl voet op Nederlandse bodem zette. De basis is sushirijst en die vullen we verder aan met onder andere tofu, aubergine en avocado. Vrij eenvoudig, erg lekker en ook gezond.

japanse kom

Woensdag

Een andere wintergroente is prei. We bakken de prei met witte wijn en tijm. Meer hoeft dat niet te zijn. Lekker met gekookte aardappels of aardappelpuree en verder een gekookt eitje of een vegaburger.

PreiGebakkenGreens

Donderdag

Het pompoenseizoen is begonnen en gaat gelukkig de hele winter door. Daarom tijd voor weer eens wat anders dan de pompoensoep en stoofschotels: pompoentaart. Geen zoete, maar een hartige. We bakken een quiche van filodeeg met pompoen en Italiaanse harde kaas. Hierbij maken we een frisse salade van komkommer en appel. Deze salade vind je ook bij het recept.

Vrijdag

Onlangs gingen we naar een lokaal oktoberfe(e)st en vanavond doen we dit thuis nog lichtjes over. Natuurlijk bakken we pretzels (ook wel brezel) en draaien we een portie obazda in elkaar. Dit laatste is een kruidig smeersel op basis van camembert. Serveer met een M, een literglas, bier - per persoon natuurlijk. Ein Prosit, ein Prosit der Gemütlichkeit!

pretzels obazda

Zaterdag

Heel onlangs publiceerde Albert van Spain on a Fork een lekker recept voor krokante kaastosti's. Dit gerecht koppelen we niet meteen aan de Spaanse keuken, maar het ziet er wel goed uit. De Spaanse keuken is natuurlijk veel breder dan we denken. Daarom wordt dit onze zaterdagse lunch. Voor het recept gebruikt hij naast cheddar ook Deense havarti kaas. Deze vind je echter niet gemakkelijk bij ons. Gebruik daarom bijvoorbeeld Passendale kaas, want dat gaat toch iets in de richting. Of maak het gerecht nog Spaanser met manchego.

Spain on a Fork Crispy Grilled Cheese

Zondag

Voor bij de koffie hoef je niet altijd taart of cake te serveren. Dit stevig vruchten-notenbrood is minstens even lekker. Geef een dikke plak besmeerd met flink wat roomboter. Wat overblijft kan later in de week nog als een snel verwernontbijtje met een lik goede jam.

Vruchten notenbrood1

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama