Open menu

kaasfondue thbDe donkere decembermaand is ook een feestelijke maand: sfeerverlichting, gezellige kerstmarkten en ook fijne etenjes op restaurant of gewoon bij iemand thuis. Deze sfeer brengen we over in ons weekmenu: feestelijk, verwarmend maar ook niet al te veel werk. We beginnen met een eenvoudige curry met paneer en gaan verder met feestelijke uiensoep en chedderbruschetta. Op woensdag maken we een curry van flespompoen, kidneybonen en maïs. Op donderdag serveren we een pasta met aardpeer-champignonsaus, walnoten en krokante aardpeerchips. Het weekend starten we met kaasfondue. Op zaterdag dineren we met witlof gestoofd in Belgisch bier en aardappeltjes gevuld met kaas en sinaasappelpudding voor achteraf. Tot slot eten we op zondag gevulde Israëlische flensjes.

Maandag

Voor het bereiden van een curry hoef je niet per se heel veel in huis te hebben. Dit kan ook met een blik tomaten, een eetlepel (vegetarische) currypasta en nog een paar andere ingrediënten. Dit bewijst Hedwig met deze eenvoudige curry met paneer. Vervang de puntpaprika's eventueel door gewone paprika's. Paneer vind je tegenwoordig in de betere supermarkt, maar desgewenst kun je ook stevige tofu gebruiken. Serveer met basmatirijst.

Indiase curry paneer

Dinsdag

Uiensoep hoort bij de koude winter. Het basisrecept is simpel, maar er bestaan wel een heel aantal variaties hierop. Dit keer maken we de feestelijke uiensoep uit het kerstmenu Kerstbrunch. Lekker als verwarmende doch lichte avondmaaltijd. Serveer met brood of met cheddarbruschetta.

Woensdag

Het is tijd voor een verwarmende groentestoof. Met de flespompoen die nog op een keukenkast staat als halve decoratie maken we een curry van flespompoen, kidneybonen en maïs. Dit is een kruidige gerecht met tal van invloeden en het is eenvoudig te bereiden. Eergisteren hadden we al rijst. Daarom geven we er vandaag quinoa bij ter afwisseling.

curry flespompoen

Donderdag

Rond deze tijd vind je weer aardperen in de betere supermarkt en bij de groenteboer. Toch zijn velen onder ons toch niet zo vertrouwd met deze groente. Daarom een recept met aardperen voor vanavond. We maken pasta met aardpeer-champignonsaus, walnoten en krokante aardpeerchips. Een lekker modern wintergerecht met verschillende smaken en texturen. 

aardpeer champignonsaus groot

Vrijdag

Kaasfondue staat garant voor een gezellige avond, maar ook voor relatief weinig voorbereiding, want het meest gebeurt gewoon aan tafel. Toch is het goed om de kneepjes van een goede kaasfondue te kennen. Daarom maakte Sophie een soort basishandleiding voor kaasfondue met daarin natuurlijk het basisrecept, maar ook variaties zoals met truffel op z'n Italiaans en tips voor dips.

kaasfondue

Zaterdag

Als hoofdgerecht geven we vanavond witlof gestoofd in Belgisch bier en aardappeltjes gevuld met kaas, een leuk en feestelijk gerecht met Belgische ingrediënten. Omdat het nu hartje winter is, kun je de groene aspergetips wel beter vervangen door plakjes rode biet. Die passen eigenlijk perfect bij het gerecht. Het dessert houden we relatief simpel, sinaasappelpuddinkjes met Grand Marnier uit het kerstmenu Franse Touch.

belgischefeestdag

Zondag

We sluiten af met blintzes. Dit zijn gevulde flensjes uit Irsaël. Hier zijn verschillende vullingen mogelijk, maar wij kiezen dit keer voor een vulling van kwark, noten, gedroogde abrikozen, vanille en eidooier. Deze flensjes kun je serveren als dessert maar natuurlijk ook als zondags verwenontbijt.

Blintzes bord

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama