Open menu

prei knolraapsoepkleinVoor deze winterse soep van knolraap en prei liet ik me inspireren door de Ierse keuken. Het is een eenvoudige soep. Wanneer je ze samen met de bruschetta serveert, krijgt ze toch een feestelijk randje. Daarom is deze soep geschikt als voorgerecht bij een uitgebreid diner, maar ook als lichte lunch op bijvoorbeeld zaterdagmiddag. Het aantal stukjes cheddarbruschetta pas je aan de situatie aan: lekker veel als lunchgerecht, iets minder bij een uitgebreid diner om te vermijden dat het hoofdgerecht blijft staan.

Voor 4 personen

500 g knolraap
2 prei
1 middelgrote aardappel
1l water
1 ½ blokje groentebouillon (1 blokje is voor een 1/2 liter water)
1 laurierblad
1 dl room
peper en zout
olie om te bakken

Voor de cheddarbruschetta:

8-12 plakjes stokbrood van 1 ½ cm
70 g geraspte (mature) cheddar

  • Maak de prei schoon, snij hem fijn en stoof hem glazig in wat olie. Schil de knolraapjes en de aardappel, snij ze in blokjes en voeg je bij de prei. Laat 10 minuten stoven.
  • Voeg het water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook.
  • Kook 15 minuten of totdat de groenten gaar zijn. Pureer met een staafmixer en voeg wat water toe indien de soep te dik is. Vergeet niet dat er ook nog room bij komt.
  • Voeg de room toe en kruid af met peper en zout.
  • Beleg de plakjes stokbrood met de geraspte  cheddar en plaats ze acht tot tien minuten onder de gril. Serveer ze meteen samen met de soep.

prei knolraapsoep


Meer winterse soep!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama