Open menu

curry flespompoen kleinjpgMijn vader heeft dit jaar één enkele flespompoen geoogst in de tuin. En die kreeg ik mee naar huis. Daarom wilde ik er zeker geen banale soep van maken. Ik liet me inspireren door het principe van de three sisters: meerdere oorspronkelijke volkeren van Noord-Amerika lieten pompoen, maïs en bonen samen groeien omdat de planten elkaar ondersteunen en stimuleren. Voor een kerstmenu maakte ik reeds eerder een three sister soep, dit keer heb ik een curry gemaakt met flespompoen, maïs en kidneybonen. Het gerecht is verder een compleet fusion gerecht, dus zeker geen traditioneel gerecht van het Amerikaanse continent. Maar het doet ons wel nadenken over hoeveel we deze volkeren verschuldigd zijn. Een heel groot deel van onze hedendaagse groente komt uit dit continent, waar ze als eeuwen gekweekt werden voordat de eerste Europeaan er voet aan wal zette: pompoen, maïs, kidneybonen, tomaten, aardappels, zoete aardappels, ...

Als hoofdgerecht voor 3-4 personen

1 flespompoen (de mijne woog ruim 800 g)
1 ui
3 tomaten
3 tenen knoflook
1 groene peper
2 tl paprikapoeder
1 tl gemalen koriander
1/2 tl gerookt paprikapoeder
1/3 tl chilipoeder (of meer naar smaak)
1 tl oregano
250 g kidneybonen (1 blik)
200 g maïs
water
peper en zout
olie om te bakken

  • Dompel de tomaten 1 à 2 minuten in kokend water. Hou ze daarna onder koud stromend water. Pel ze, verwijder de steelaanzet en snij ze in blokjes. Zet opzij.
  • Maak de flespompoen schoon, schil, verwijder de pitten en snij ze in niet al te grote blokjes. Zet opzij.
  • Hak de ui fijn en stoof ze glazig in een (gietijzeren) pan. Snij het groene pepertje fijn en voeg toe. Laat de pitjes maar zitten. Hak de knoflook fijn en voeg deze toe. Doe er daarna paprikapoeder, korianderpoeder, gerookte paprikapoeder, chilipoeder, oregano en een snuf zout bij. Roer er nu de tomatenblokjes onder en laat een minuutje meebakken.
  • Voeg de pompoenblokjes toe en ook een klein bodempje water. Laat op middelhoog vuur een tiental minuten stoven onder regelmatig roeren en met het deksel op de pan.
  • Na een minuut of tien voeg je de bonen en de maïs toe en laat je alles nog een minuut of vijf stoven of totdat de pompoenblokjes gaar zijn.
  • Kruid af met peper en zout en eventueel nog wat extra chilipoeder.

Lekker met rijst.

curry flespompoen


Meer flespompoen (butternut)!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama