Open menu

gistbrood met zaden thbDeze week gaan we verder met verwarmende wintergerechten. Op maandag eten we alvast een snelle tagliatelle in salieboter. Op dinsdag maken we een kruidig linzenstoofpotje met wortel en bleekselder. Daarna bakken we Finse spinaziepannenkoeken met een vulling van wintergroenten. Op donderdag staan geroosterde spruitjes met kazige puree op het menu. Het weekend beginnen we met wraps met andijvie, pompoen en tahinsaus. Op zaterdag mag het dan wat uitgebreider: ijsbergsla-appelsoep, groentegratin met hazelnootcrumble en cashewfudge. De week sluiten we af met zelfgebakken stevig brood met pitten en een korst.

Maandag

We beginnen met een simpel gerecht dat een klassieker is bij Eelco thuis, tagliatelle in salieboter. Serveer met vers geraspte Italiaanse harde kaas en peper uit de molen. Geef er verder ook nog bijvoorbeeld een salade bij of gestoomde bloemkool.

tagliatelle salieboter

Dinsdag

Iets verscholen in het archief van Vegatopia vinden we een recept voor een kruidig linzenstoofpotje met bleekselder en wortel van Joke Boon. Voor dit gerecht gebruiken we belugalinzen of Le Puy linzen omdat deze veel smaak hebben en goed stevig blijven. Werk de stoofpot desgewenst af met geitenkaas en serveer er een stuk brood bij.

linzen stoofpotje

Woensdag

Vandaag bakken we suomalaiset pinaattiohukaiset, ofwel hartige Finse spinaziepannenkoeken in het Nederlands. We vullen ze met wintergroenten of met groenten die nog in de koelkast liggen. Geef er verder nog vossenbessenjam bij, die je bij Ikea vindt, of veenbessencompot indien je geen Ikea in de buurt hebt.

ohukainen

Donderdag

Stamppot is lekker, maar soms heb je zin in net iets anders. Daarom gaan we vandaag voor geroosterde spruitjes met kazige puree. Een stevig gerecht boordevol smaak en winteravondcomfort.

geroosterde spruitjes

Vrijdag

Het weekend is begonnen. Dan is het voor een keertje toegestaan om te eten terwijl we televisie kijken. Om het een beetje eenvoudig te houden laten we het bestek achterwege en gaan we voor puur plantaardige wraps met andijvie, pompoen en tahinsaus.

Wrap andijvie pompoen1

Zaterdag

We hebben nog een halve krop ijsbergsla liggen. We hebben geen zin in salade vandaag, dus maken we een onverwachte ijsbergslasoep met appel. Wanneer je ijsbergsla kookt of bakt, wordt deze lichtbitter, net zoals witlof en dit gaat mooi samen met het licht zoete van de appel. Als hoofdgerecht geven we een feestelijke groentegratin met hazelnotencrumble met daarbij groentechips als bijgerecht. Als dessert is er tot slot een stukje cashewfudge met een kop koffie.

laagjes hoofdgerecht2

CashewfudgeJessi

Zondag

Het commerciële brood in Nederland is behoorlijk sponzig in vergelijking met het brood in Duitsland. Gelukkig is zelf brood bakken geen heel ingewikkeld proces en daarom bakken we op deze zondag een lekker stevig brood met pitten en een korst. Serveer met hartig of zoet beleg of simpelweg met wat roomboter.

gistbrood ontbijt

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama