Open menu

choco mandarijnbrood introDe rode draad in dit weekmenu is tarwe in al zijn facetten. Tarwe is eigenlijk zo alomtegenwoordig dat het thema niet eens zou opvallen, mochten we het niet vermeld hebben. We bijten de spits af met een frisse tabouleh, daarna maken we cannelloni met walnoten, tomaten en rode wijn. Op woensdag eten we couscous met aubergine en foul medames en op donderdag tarwekorrels met groene kruiden en boschampignons. Op vrijdag snacken we een combinatie van twee gerechten: de pizza-quesadilla. Een pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas is dan weer lekker en lekker feestelijk voor een zaterdagavond. Afsluiten doen we met een chocolade-mandarijnenbrood voor de zondagochtend.

Maandag

Tabouleh is een salade uit de Libanese en Syrische keuken. Het hoofdingrediënt is bulgur - niet te verwarren met couscous - en bevat verder nog onder andere tomaat, peterselie en olijfolie. Tabouleh wordt als voorgerecht of bijgerecht gegeten. Vandaag serveren we de tabouleh als hoofdgerecht, met falafel, pitabrood en knoflooksaus.

Dinsdag

Naast brood is pasta wellicht de meest populaire tarwebereiding bij ons. Daarom kan deze hier niet ontbreken. Toch maken we het beetje speciaal en zelfs wat feestelijk. We maken namelijk cannelloni met walnoten, tomaten en rode wijn volgens een recept van Rosie Elliot. Hoewel de vegetarische keuken snel evolueert, blijven haar kookboeken grotendeels tijdloos.

canneloni roseelliot 

Woensdag

Een ander geliefd tarwegerecht is couscous. Het komt oorspronkelijk uit de Arabische wereld, maar bij ons is couscous intussen ook wel ingeburgerd. Vanavond laten we ons echter inspireren door de Egypische keuken en eten we couscous met aubergine en foul medames. Mocht je geen foul medames vinden, gebruik dan kikkererwten of ook kapucijners, want die lijken er wel een beetje op.

couscous aubergine favabonen

Donderdag

Tarwekorrels kan je ook in hun geheel eten, op voorwaarde dat ze gekookt worden - de mens is immers geen veldmuis. Tarwekorrels uit de supermarkt zijn reeds voorgekookt, zodat ze snel klaar zijn. Op de website van de kookzender Njam! vinden we een leuk recept voor tarwe met groene kruiden en boschampignons. De boschampignons kun je trouwens probleemloos vervangen door een mengeling van oesterzwammen en kastanjechampignons.

Vrijdag

Het basisprincipe van een quesadilla blijft altijd gelijk: tortilla, geraspte kaas en een andere vulling. Verder kun je eindeloos variëren. Het is van oorsprong een Mexicaans gerecht, maar versies geïnspireerd op andere keukens kunnen ook erg interessant zijn. Vandaag maken we een eenvoudige versie geïnspireerd op pizza margharita: de pizza-quesadilla.

pizza quesadilla groot

Zaterdag

Deze pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas van Hedwig is een mooi gerecht voor op een zaterdagavond. Geef er een goed glas wijn bij en lekkere chocolaatjes voor achteraf.

pastei 1

 

Zondag

Dit weekmenu eindigen we met brood, maar zeker niet met gewoon wit supermarktbrood. We beginnen de dag zonnig met een plakje chocolade-mandarijnenbrood! Dat sinaasappel en chocolade een goede combinatie is, is geen geheim. In dit zoete broodje combineren we chocolade in plaats van met sinaasappel eens met mandarijn: subtiel anders en ook ontzettend lekker.

choco mandarijnbrood

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama